posanowienia na które służy zażalenie - Wzory pism

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 05 sty 2009, 14:20

Witajcie, mam nietypowąprośbę, podajcie mi proszę kilka przykładówpostanowień, które wydajecie i na które przysługuje stronie zażalenie. Z góry wielkie dzięki!

[email protected]
~Ula

Napisano: 05 sty 2009, 16:57

Zażalenie na postanowienie służy stronie tylko wtedy, gdy tak stanowi Kodeks Postępowania Administracyjnego, tzn. jeżeli w jakiejś sprawie należy wydać postanowienie na podst. konkretnego art. k.p.a, to art. ten lub następny mówią, że na postanowienie służy zażalenie. Jeżeli takiego stwierdzenia nie ma, zażalenie nie służy. Tak mnie uczono, więc powtarzam.
~Ludka

Napisano: 06 sty 2009, 10:45

gdzieś to znalazłam:

Z zachowaniem systematyki k.p.a., zażalenie służy na następujące postanowienia:
1) o odmowie wszczęcia postępowania na żądanie organizacji społecznej ( art. 31 § 2);
2) o odmowie dopuszczenia organizacji społecznej do udziału w postępowaniu ( art. 31 § 2);
3) o odmowie przywrócenia terminu ( art. 59 § 1);
4) o przekazaniu sprawy do organu właściwego przez organ niewłaściwy ( art. 65 § 1);
5) o zawiadomieniu wnoszącego podanie o konieczności wniesienia w innych sprawach odrębnego podania do organu właściwego ( art. 66 § 1);
6) o zwrocie podania wnoszącemu przez organ niewłaściwy w przypadkach określonych w art. 66 § 3; 7) o odmowie umożliwienia stronie przeglądania akt sprawy, sporządzania z nich notatek i odpisów, uwierzytelnienia takich odpisów lub wydania uwierzytelnionych odpisów ( art. 74 § 2);
8) o ukaraniu grzywną za niestawiennictwo bez uzasadnionej przyczyny w charakterze świadka lub biegłego mimo prawidłowego wezwania albo za bezzasadną odmowę złożenia zeznania, wydania opinii, okazania przedmiotu oględzin albo udziału w innej czynności urzędowej ( art. 88 § 1);
9) o odmowie zwolnienia od kary grzywny ( art. 88 § 2);
10) o ukaraniu grzywną za niewłaściwe zachowanie się w czasie rozprawy (art. 96);
11) w sprawie zawieszenia postępowania (art. 101 § 3);
12) w sprawie zajęcia stanowiska przez inny organ (art. 106 § 5); 13) w sprawie nadania rygoru natychmiastowej wykonalności ( art. 108 § 2);
14) w sprawie sprostowania błędów pisarskich i rachunkowych oraz innych oczywistych omyłek w wydanych decyzjach (art. 113 § 3);
15) w sprawie wyjaśnienia wątpliwości co do treści decyzji (art. 113 § 3);
16) o zatwierdzeniu bądź odmowie zatwierdzenia ugody ( art. 119 § 1); 17) w sprawie wstrzymania wykonania decyzji, w stosunku do której okoliczności sprawy wskazują na prawdopodobieństwo jej uchylenia w wyniku wznowienia postępowania (art. 152);
18) o wstrzymaniu wykonania decyzji, w stosunku do której zachodzi prawdopodobieństwo, że jest dotknięta jedną z wad nieważności ( art. 159 § 2);
19) o odmowie wydania zaświadczenia bądź zaświadczenia o treści żądanej ( art. 219);
20) w sprawie zwrotu podania wobec nieuiszczenia w terminie należności tytułem opłat i kosztów postępowania ( art. 261 § 1);
21) w sprawie kosztów postępowania ( art. 264 § 2).
~mała

Napisano: 28 sty 2009, 15:55

wow
~Ewcia

Napisano: 06 lut 2009, 13:04

czyli na psotanowienie o wstrzymaniu wypłaty nie przysługuje
~monia

Napisano: 11 mar 2009, 16:33

wstrzymanie wypłaty (na podst. art. z naszej ustawy) to czynnosc techniczna nie wstrzymuje sie postanowieniem
mrowek
Praktykant
Od: 05 lut 2009, 10:42
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x