W moim ośrodku dotychczas przyznawaliśmy dożywianie od września do końca roku kalendarzowego. Czy istnieją przeciwwskazania do przyznania świadczenia od września do końca roku szkolnego, czyli do czerwca? Oczywiście wcześniej aktualizacja wywiadu..
Nie ma żadnych przeciw wskazań aby przyznać an rok szkolny. Tyle,że jak zmieniła się w ub. roku ustawa (pomoc państwa w zakresie dożywania) to te ops-y co miały poprzyznawane na cały rok szkolny miały ogromne kłopoty.
Chciałam się spytać, cze na decyzjach przyznających posiłki dla dzieci w szkole tez wpisujecie liczbę świadczeń w poszczególnych miesiącach, bo nam tak kazali
NIE MOŻNA! nie należy zaciągać zobowiązań na 2015r. rok nie mając zabezpieczenia w planie finansowym. na dzień dzisiejszy nie znamy dotacji na to zadanie, może gdzieś. w listopadzie UST. o fin. publ. się kłania:)
Zgadzam się... tak ustawa o finansach publicznych...
w takim razie świadczenia pielęgnacyjne bezterminowo, zasiłki stałe, okresowe szlak trafił... wszystko jest źle... czemu do dożywiania stosować inne zadania??
rozmawiałem z działem księgowości UW... nie widzieli przeciwskazań... ale każdy sobie rzepkę skrobie...
po pierwsze dla tego ,że tak budżet państwa jak i budżety gmin są uchwalane na rok od 1 stycznia do 31 grudnia
po drugie dla tego bo to jest program i rm może go w każdej chwili uwalić
po trzecie do końca nie wiadomo jaki będzie budżet na kolejny rok
po czwarte zasiłki okresowe powinny być analogicznie przyznawane
po piąte świadczenia pielęgnacyjne nie są św. pomocy społecznej
i to by było na tyle