umieszczenie bez zgody - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 04 sie 2014, 12:26

Mam pytanie wystąpiłam do sądu o umieszczenie w dps podopiecznego bez zgody. Ma on demencje starczą i trydności w poruszaniu sie . Czy jak otrzymam wyrok sądu o umieszczeniu w dps muszę umieścić go w dps dla osób z zaburzeniami psychicznymi czy też mogę w dps dla osób somatycznie chorych. Bo słyszałam, że jak przez sąd się umieszcza na podstawie ustawy o ochronie zdrowia psychicznego to tylko mozna w dps dla osób z zaburzeniami psychicznymi. Proszę o pomoc
eeeee12

Napisano: 04 sie 2014, 12:44

Prosze powiedzcie jak robicie nikt nie umoeszczał bez zgody w dps?
eeeeeeeeee

Napisano: 04 sie 2014, 14:49

Nic mylnego. Szukasz DPS zgodnie z zaświadczeniem wydanym przez lekarza.
ewua

Napisano: 04 sie 2014, 14:59

sąd wyznacza biegłego psychiatrę i dopiero wtedy wydaje postanowienie, to jaki dps, wiadomo, że nie dla somatycznych
...

Napisano: 05 sie 2014, 12:48

w postanowieniu sądu jest napisane tylko że umieścic w dps bez zgody nie ma w jakim.
eeeeeeeeeeee

Napisano: 05 sie 2014, 12:50

Mam problem żeby potem nikt nie powiedział, że żle zakwalifikowałam. Ale jak przez sąd kierujemy to chyba tylko do dps dla osób z zaburzeniami psychicznymi ?????
eeeeeeeeee

Napisano: 05 sie 2014, 13:41

taj jak ewua -! lekarz decyduje o typie domu. To że sąd wydał postanowienie nie przesądza , że do dps ze schorzeniami dla o.psych. Jeżeli jest to demencja starcza może być umieszczony np. w dps dla osób starych. Postanowienie oznacza , że kierujemy bez zgody tej osoby.
joana19

Napisano: 05 sie 2014, 20:39

W całej ustawie o ochronie zdrowia psychicznego nie ma takiego zapisu... Jak piszę ze wskazaniem na konkretny dps różnie bywa raz sąd uwzględni to w sentencji postanowienia innym razem zapomni.. nie zdarzyło mi się żeby bez mojego wskazania w postanowieniu sam sąd dokonał wyboru....skoro w sentencji nie będzie wskazania stosuj ustawę o pomocy społecznej, a więc zaśw. lekarskie i pozostała dokumentacja przesądzi
Rajski

Napisano: 05 sie 2014, 21:03

to opinie biegłych schowacie do szuflady czy dołączycie do akt sprawy????? buahahahahahahaha
...

Napisano: 06 sie 2014, 7:35

Mam prośbę czy mogłabym dostać taki wzór pozwu do sądu o umieszczenie w dps bez zgody, oczywiście z wymazaniem nazwisk. Bardzo mi na tym zależy.
Teodora

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x