POSTANOWIENIE O WSTRZYMANIU SWIADCZEŃ - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 25 lip 2022, 9:55

witam czy może mnie ktoś poratować wzorem postanowieniem o wstrzymaniu wypłaty św rodzinnych ukraince która wyprowadziła się
gopsz3
Stażysta
Od: 05 sty 2015, 11:51
Zajmuję się:

Napisano: 25 lip 2022, 12:31

ja niestety nie posiadam, ale jestem przed tą czynnością bo aktualnie wezwałam do złożenia wyjaśnień i czekam na zwrócenie listu bo tam już nie mieszka.
Ania12
Referent
Od: 19 kwie 2017, 12:53
Zajmuję się: bezrobotna

Napisano: 25 lip 2022, 12:38

jedyne wstrzymanie w ZR to określone w art. 28 uosr.

dla UKR będzie takie samo jak dla PL
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 27 lip 2022, 8:05

nie tylko:
Zgodnie z art. 26 ust. 3c Ustawy z dnia 12.03.2022 r. o pomocy obywatelom Ukrainy w związku z konfliktem zbrojnym na terytorium tego państwa (Dz. U. z 2022 r. poz. 583 ze zm.) Zakład Ubezpieczeń Społecznych oraz organ właściwy w rozumieniu ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych mogą wzywać obywatela Ukrainy przebywającego na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, którego pobyt na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej jest uznawany za legalny na podstawie art. 2 ust. 1, ubiegającego się lub otrzymującego świadczenia, o których mowa w ust. 1 pkt 1-4, oraz dofinansowanie, o którym mowa w ust. 1 pkt 5, do osobistego stawiennictwa we wskazanej w wezwaniu jednostce organizacyjnej w terminie 3 dni roboczych, w celu złożenia wyjaśnień niezbędnych do prawidłowego ustalenia i realizacji świadczeń lub tego dofinansowania. Zgodnie z art. 26 ust. 3e ww ustawy wypłata świadczeń, o których mowa w ust. 1 pkt 1-4, oraz dofinansowania, o którym mowa w ust. 1 pkt 5, podlega wstrzymaniu, jeżeli otrzymujący te świadczenia lub to dofinansowanie obywatel Ukrainy przebywający na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, którego pobyt na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej jest uznawany za legalny na podstawie art. 2 ust. 1, który został wezwany do osobistego stawiennictwa, nie stawił się we wskazanej jednostce organizacyjnej w wyznaczonym terminie.

Dodatkowo zdanie co do tego jak się robi wstrzymanie jest podzielone, od decyzji poprzez postanowienie do czynności materialno-technicznej
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 27 lip 2022, 8:09

https://sip.lex.pl/#/question-and-answe ... h&cm=SREST
Zgodnie z art. 28 ust. 3 ustawy z 28.11.2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz.U. z 2022 r. poz. 615) – dalej u.ś.r., wstrzymuje się wypłatę świadczeń rodzinnych, jeżeli osoba, o której mowa w art. 23 ust. 1 u.ś.r., odmówiła udzielenia lub nie udzieliła, w wyznaczonym terminie, wyjaśnień co do okoliczności mających wpływ na prawo do świadczeń rodzinnych.
W odniesieniu do wstrzymania wypłaty świadczeń rodzinnych oraz wznowienia wypłaty tych świadczeń w literaturze przedmiotu utrwalił się pogląd, że są to czynności materialno-techniczne i organ właściwy nie ma podstaw do wydawania w tym zakresie decyzji administracyjnej. W sytuacji wstrzymania wypłaty lub wznowienia wypłaty świadczeń winien on pisemnie poinformować świadczeniobiorcę o tym fakcie (zob. Małysa-Sulińska Katarzyna (red.), Ustawa o świadczeniach rodzinnych. Komentarz, LEX, uwagi do art. 28).
"Wstrzymanie wypłaty świadczeń rodzinnych przewidziane w art. 28 ust. 3 u.ś.r. nie następuje w trybie decyzyjnym, lecz w drodze czynności materialno-technicznej, podlegającej zaskarżeniu do sądu administracyjnego na podstawie art. 52 § 3 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. - Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz.U. z 2022 r. poz. 329). W taki sposób przepis ten został już zinterpretowany w literaturze i orzecznictwie (por. wyrok WSA we Wrocławiu z 25 października 2018 r., sygn. akt IV SA/Wr 383/18, zbiór LEX nr 2579329). – zob. wyrok WSA w Gliwicach z 28.03.2019 r., IV SA/Gl 1091/18, LEX nr 2650916.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 27 lip 2022, 8:49

faktycznie, przegapiłem to ale to niemal kopia 28 z uosr ;)

u nas o wstrzymaniu się zawiadamia zwykłym pismem
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 27 lip 2022, 8:52

Kiedyś wstrzymanie robiłem decyzją. Nawet była ta decyzja kontrolowana przez UW i nic się nie przyczepili. Jednak za dużo z tym roboty było. Więc zmieniliśmy podejście i uznaje to jako czynność materialno-techniczną i zwykłą informacją wstrzymujemy.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 27 lip 2022, 9:07

też robiłem decyzje, teraz mi się nie chce. Tylko się zastanawiam, czy jak w wezwaniu mam pouczenie o wstrzymaniu to muszę wysyłać jeszcze informację czy to już dość.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 27 lip 2022, 11:56

Uważam, że trzeba. Wynika to z zasad kpa w tym w szczególności art. 14 § 1a Sprawy należy prowadzić i załatwiać na piśmie utrwalonym w postaci papierowej lub elektronicznej. Pisma utrwalone w postaci papierowej opatruje się podpisem własnoręcznym. Pisma utrwalone w postaci elektronicznej opatruje się kwalifikowanym podpisem elektronicznym, podpisem zaufanym albo podpisem osobistym lub kwalifikowaną pieczęcią elektroniczną organu administracji publicznej ze wskazaniem w treści pisma osoby opatrującej pismo pieczęcią.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 27 lip 2022, 12:59

mam dylemat. Pozostawienie bez rozpatrzenia w przypadku pouczenia nie muszę wysyłać. Tutaj wiem, że osoby nie ma, więc to takie sztuczne nabijanie kosztów
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x