ŚP - decyzja do ponownego rozpatrzenia. pomocy - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 26 lip 2022, 9:14

mam wniosek na ŚP, wnuczka na babcię. Odmówiłam, ponieważ babcia ma jeszcze 2 córki (jedna zakonnica, z 2 są pokłóceni), które mogą się nią opiekować. Odwołanie, poszło do SKO i wróciło do ponownego rozpatrzenia, ponieważ muszę im udowodnić czy ta córka (z którą dziadki są w konflikcie) może się nimi opiekować/łożyć na ich opiekę. Nikt z rodziny nie zna adresu tej córki, znają tylko miejscowość, w której teraz mieszka. Wiedzą, że kiedyś pracowała. Jak mam z nią przeprowadzić wywiad, jeśli nie znam adresu? Napisałam do USC z nadzieją, że może jest tam zameldowana czasowo (meldunek stały ma w domu rodzinnym, w którym nie mieszka). Jakie jeszcze mogę podjąć kroki, aby SKO się nie doczepiło znowu...
Natalia.św
Starszy referent
Od: 13 mar 2017, 13:16
Zajmuję się: Św

Napisano: 26 lip 2022, 9:29

Skoro znalazłaś ją w USC to masz jej PESEL i można wystąpić do ZUS o podanie czy jest ubezpieczona i z jakiego tytułu. Może jest w zatrudnieniu i pracodawca poda Ci adres. Jak masz dostęp do pracowników socjalnych to podejdź do nich i zapytaj się jak oni ustalają adresy osób zobowiązanych do opłat za DPS. Na pewno podpowiedzą Ci z czego mozna korzystać. Jak się nie uda to wezwałbym wnioskodawcę do wskazania adresu pod rygorem pozostawienia wniosku bez rozpatrzenia.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 26 lip 2022, 10:40

A tą zakonnicę to tak z automatu zwalniasz z obowiązku opieki?
Dawno temu miałam "urlopowaną" zakonnicę która opiekowała się matką i brała świadczenie.
Część zakonnic pracuje na umowę ( w świetlicach terapeutycznych, uczą religii w szkołach w przedszkolach, pracują jako pielęgniarki...). Mają dochody i mogą opłacać opiekunkę.
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 26 lip 2022, 11:57

~o~ pisze:
26 lip 2022, 10:40
A tą zakonnicę to tak z automatu zwalniasz z obowiązku opieki?
Dawno temu miałam "urlopowaną" zakonnicę która opiekowała się matką i brała świadczenie.
Część zakonnic pracuje na umowę ( w świetlicach terapeutycznych, uczą religii w szkołach w przedszkolach, pracują jako pielęgniarki...). Mają dochody i mogą opłacać opiekunkę.
nie ja, SKO zwolniło męża babci( bo wiek podeszły, choroby i umiarkowany stopień niepełnosprawności) oraz córkę zakonnicę (bo daleko mieszka i żyje w jakimś zamkniętym zakonie). Ja mam teraz sprawdzić co robi ta druga córka
Natalia.św
Starszy referent

Napisano: 26 lip 2022, 11:59

no super ---czyli dziadek nie musi mieć znacznego stopnia?
No brawo za znajomość ustawy... czyli przepisy możemy sobie sami zmieniać, jak uznamy że nie pasują do sprawy.
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 26 lip 2022, 12:03

~o~ pisze:
26 lip 2022, 11:59
no super ---czyli dziadek nie musi mieć znacznego stopnia?
No brawo za znajomość ustawy... czyli przepisy możemy sobie sami zmieniać, jak uznamy że nie pasują do sprawy.
WG SKO, dziadek ma ponad 80 lat i jest schorowany, więc znieśli z niego obowiązek opieki, bo sam jej wymaga...
Natalia.św
Starszy referent

Napisano: 26 lip 2022, 12:06

juz od paru lat w orzecznictwie dominuje pogląd, że nie trzeba mieć znacznego żeby się wyłączyć z ciągu alimentacyjnego ;) Aktualnie jest bodaj sprawa w NSA o uchwałę w tej sprawie złożona przez RPO.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 26 lip 2022, 12:31

Tak samo jak są 3 skargi oczekujące w Trybunale Konstytucyjnym w sprawie świadczenia pielęgnacyjnego. Na szczęście dzięki e-mailom wiemy, że Pani Julia będzie je odraczała. To świadczenie dzięki orzecznictwu już dawno rządzi się innymi prawami :)
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 26 lip 2022, 12:51

dokładnie :D
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x