POSTANOWIENIE O ZAWIESZENIU - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 03 kwie 2014, 12:23

Dokumenty Pani poszły do ROPS a my wydaliśmy postanowienie w sprawie zawieszenia. Po 2mcach przyszła Pani i napisała oświadczenie że chce rodzinne, że mąż zjechał, przyniosła świadectwa pracy itp i co w takiej sytuacji robicie?
prosze o odpowiedz
~Uni

Napisano: 03 kwie 2014, 12:29

proszę o odpowiedz
~Uni

Napisano: 03 kwie 2014, 12:33

nigdy nie pisaliśmy zawieszenia jak dokumenty idą do ROPS ale skoro napisałaś to teraz nic nie możesz zrobić aż dostaniesz decyzję ROPS. Ja powiadomiłabym ROPS o zmianie sytuacji zawodowej w rodzinie może przyspieszą odpowiedź
~ala

Napisano: 03 kwie 2014, 12:35

no trzeba zawiesić wypłate i przesłac do ROPS. ZAWSZE TAK ROBILIŚCY I KONTROL NIE ZAKWESTIONOWAŁA. Myślałam, że może odwiesić to postanowienie i wypłacać od dnia złozenia swiadczenia bo tam napewno za ten czas nie dostaną skoro zjechał.
~Uni

Napisano: 03 kwie 2014, 12:37

trochę cię nie zrozumiałam, czyli nie zawiesiłaś postępoiwania administracyjnego tylko czynnością techniczną wstzrymałaś wypłatę ? A swoją drogą od 10 lat nie miałam kontroli na koordynacji
~ala

Napisano: 03 kwie 2014, 12:41

ale co wydać teraz tej pani? nie wydaliśy decyzji zadnej tylko POSTANOWIENIE O ZAWIESZENIU W ZWIĄZKU Z WYJAZDEM MĘZA ZA GRANICE I SPRAWDZENIA CZY ZACHODZI KOORDYNACJA
~Uni

Napisano: 03 kwie 2014, 12:49

jeżeli dobrze zrozumiałam to nie dostałaś jeszcze odpowiedzi czy zachodzi koordynacja. U mnie wygląda to tak: nie wypłaciłabym nic co zachodzi na okres kiedy pan był na saksach ale teraz sprawdziłabym czy się rodzina kwalifikuje i od jakiego miesiąca ( zaświadczenie z urzędu pracy pana itp.). i pewnie bym paciła dalej rodzinne. Miałabym tylko jeden problem bo jak orzekną jednak koordynację to będziesz musiała uchylić decyzję ale z tego też będzie można wybrnąć.
Reasumując sprawdziłabym rodzinę tak jakby przyszli do mnie pierwszy raz i płaciłabym od miesiąca kiedy spełniają kryteria
~ala

Napisano: 03 kwie 2014, 12:54

nie dostałam bo to poszło w styczniu, bo w styczniu wyjechał (napewno sie nie nalezy im zagranica, za krótko tam był) i pod koniec marca on wrócił i ma świadectwo pracy i dalej sie kwalifikują (tak jak XI-XII 2013)
~Uni

Napisano: 03 kwie 2014, 12:56

ale kwalifikują ci się dopiero od kwietnia, bo dochód utracony jest od marca. I tak bym płaciła od kwietnia. Nawet jeżeli ci nie orzekną koordynacji to i tak będziesz musiała sprawdzić czy się dochodem kwalifikowali w I II i III ( dochód uzyskany)
~ala

Napisano: 03 kwie 2014, 12:59

no tak...rzeczywiście. mi uzysku nie donosiła bo zawiesiłam i poszło do ROPSu ale to ROPS napewno kaze doliczyc ten 2mciac i sie wtedy okaze czy wypłacamy wstecz. ale to jeszcze z rok potrwa. czyli jej wysłac odwieszenie postanowienia? bo tego własnie nie iwem, na jakiej podstawie jej wypłacać od kwietnia. i do ROPS tez piszesz ze zmieniła się sytuacja?
~Uni

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x