Postanowienie sądu pierwsze dziecko wraca do swojej matki - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 20 cze 2018, 8:42

Witam, rodzina małżeństwo z trójką dzieci, pierwsze dziecko Pana z poprzedniego małżeństwa (sądownie przy Panu), dwoje pozostałych dzieci wspólne z obecną żoną (pobierają na dwoje młodszych). Pani zgłasza, że postanowieniem sądu córka jej męża wraca do swojej matki. Teraz ich wspólne starsze dziecko jest pierwszym, musimy zrobić zmianę decyzji. Pytanie mam takie czy robić wszczęcie postępowania w sprawie zmiany decyzji, czy wystarczy że Pani mi oświadczyła i wyraziła zgodę na zmianę decyzji i robię zmianę na wniosek osoby z art.155 KPA? Proszę o pomoc pilna sprawa.
monis
Referent
Od: 04 maja 2016, 9:17
Zajmuję się:

Napisano: 20 cze 2018, 17:15

Jeżeli dostajesz tylko postanowienie sądu o tym, że jego córka wraca do swojej matki to ja zrobiłabym wszczęcie postępowania i dopiero zmieniła decyzję. Często dostajemy postanowienia sądu o umieszczeniu dzieci w pieczy zastępczej, które wpływają za pośrednictwem pracowników socjalnych czy asystentów rodziny, czyli sam świadczeniobiorca się nie pojawia. W takiej sytuacji zawsze wszczynamy postępowanie z urzędu zanim zmienimy czy uchylimy decyzje. Jeśli Pani złożyła Ci oświadczenie, że chce zmiany + dostarczyła Ci postanowienie to sądzę, że spokojnie możesz zmienić decyzję na podst. art. 155 Kpa na żądanie strony. Jej oświadczenie już jest wszczęciem postępowania.
KlementynaŚW
Praktykant
Od: 20 cze 2018, 16:33
Zajmuję się: Świadczenie wychowawcze

Napisano: 22 cze 2018, 14:43

KlementynaŚW bardzo dziękuję za pomoc, właśnie zrobiłam zmianę tej Pani. Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc :D , miłego dnia.
monis
Referent
Od: 04 maja 2016, 9:17
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x