postępowanie OWD - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 03 lut 2025, 11:51

Mama dłużnika wobec którego jest wydana już decyzja o uchylaniu się z uwagi na brak zarejestrowania się w PUP. Obecnie wezwałam go na wywiad, przyszedł i oświadczył, ze zarejestruje się w ciągu 14 dni. Nie zrobił tego. Wysłałam zobowiązanie do zarejestrowania się w ciągu 14 dni w PUP. Nie zarejestrował się. I co dalej:
1. Mam zapytać komornika czy płaci te 50% przez 6 miesięcy i wszcząć postępowanie a później umorzyć z uwagi, ze już była wydana decyzja o uchylaniu się? Jak robicie?
Ewcia85
Starszy referent
Od: 16 gru 2014, 12:38
Zajmuję się:

Napisano: 03 lut 2025, 14:11

odpisujesz OWW, że dłużnik nie przyszedł i z uwagi na to, że poprzednia decyzja jest w mocy to nie podejmujesz dalszych działań
Alalala
Inspektor
Od: 05 sie 2016, 9:20
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM

Napisano: 03 lut 2025, 14:17

wydaje mi się, że już samo zobowiązanie dłużnika do zarejestrowania się nie było konieczne gdyż to jest już kolejny wniosek o podjęcie działań więc art. 5a ust. 2 obowiązywał w tym wypadku czyli jeśli podczas wywiadu i oświadczenia nie wyszła zmiana sytuacji to po prostu udzielamy odpowiedzi na wniosek, że decyzja pozostaje w mocy. Nie można dać dłużnikowi rygoru, że zostanie wszczęte postępowanie w sprawie uchylania się od zobowiązań dłużnikowi, który już ma u nas wydaną decyzję, że jest uchylający się od zobowiązań.
JUSTYNAD
Stażysta
Od: 03 sty 2021, 15:03
Zajmuję się: SR

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x