Wniosek do komornika o ustalenie miejsca zamieszkania - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 04 lut 2025, 11:01

Od kilku lat otrzymujemy wnioski o podjęcie działań wobec dłużnika, który ma adres zameldowania na terenie naszej gminy. Od samego początku dłużnik nie odbiera korespondencji, nie zjawia się na wywiadach, w jego aktach widzę, że kilkukrotnie występowano z wnioskiem do policji (ostatnio w 2022 roku) o ustalenie jego adresu zamieszkania (nie wiem czy to prawidłowe działanie). Odpowiedź jest zawsze taka sama, że dłużnik nie mieszka od kilku lat pod adresem, który widniej w aktach, a jego rodzina nie ma z nim kontaktu i nie wie gdzie aktualnie mieszka. Do OWW ciągle była wysyłana informacja, że dłużnik nie mieszka na terenie naszej gminy i nie podejmowano dalszych działań. Na nowy okres zasiłkowy osobom uprawnionym ponownie przyznano świadczenia z funduszu i historia się powtórzyła. Wysłaliśmy wezwanie do dłużnika, nie zjawił się, wysłaliśmy info do OWW. Jako osobie, która dopiero co dostała fundusz, po przejrzeniu teczki dłużnika, nasuwają się różne wątpliwości. Może znajdzie się osoba, która je rozwieje choć troszeczkę.
Czy po przesłaniu informacji do OWW i do Komornika mogę wystąpić do Komornika z wnioskiem o ustalenie aktualnego miejsca zamieszkania, czy powinnam to zrobić przed wysłaniem informacji?
Czy to, że wobec tego dłużnika nigdy nie wszczęto postępowania w sprawie uznania go za uchylającego się jest prawidłowe?
Czy można coś innego zrobić w tej sprawie, czy zostawić tak jak jest?
gopsbasia
Referent
Od: 06 kwie 2021, 8:15
Zajmuję się: ŚW,CP,DO,ZG

Napisano: 04 lut 2025, 11:30

Jeśli OWW dostawało od Was informację, że dłużnik nie mieszka na Waszym terenie to OWW powinno zwrócić się z prośbą do komornika o ustalenie adresu dłużnika. Można się dowiedzieć czy to zrobili, co im odpisał komornik i dlaczego ciągle do Was wysyłają wnioski o podjęcie działań.
Jola2016
Referent
Od: 11 sty 2016, 9:52
Zajmuję się: FA ŚR DM CP BE

Napisano: 04 lut 2025, 12:28

Dodam jeszcze, że najprawdopodobniej wierzycielka przeprowadziła się, ponieważ ostatni wniosek wpłynął od zupełnie innego organu, a najdziwniejsze jest to, że dzieci mają inne nazwiska (imiona się zgadzają). Może w tej sytuacji chwilę odczekać i wówczas zwrócić się do OWW o udzielenie tych informacji, o których wspomniałaś? Jeśli źle myślę, to proszę mnie poprawić.
gopsbasia
Referent
Od: 06 kwie 2021, 8:15
Zajmuję się: ŚW,CP,DO,ZG

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x