postępowanie upadłościowe - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 14 paź 2024, 15:08

Proszę o pomoc nie wiem jak się za to zabrać i i co chodzi?
Wierzycielka przyszła że do tej pory otrzymywała alimenty od syndyka bo zgłosił upadłość do niego. Teraz syndyk jej nie płaci. Co w związku z tym? Od kogo ma przynieś jakieś zaświadczenie? i czy w ogóle świadczenie z fa się jej należy? I co z dłużnikiem? prowadzi się normalne posepowanie czy co skoro nie ma komornika? Jeśli ktoś miał taką sprawę to bardzo proszę wytłumaczcie mi to.
Ewcia85
Starszy referent
Od: 16 gru 2014, 12:38
Zajmuję się:

Napisano: 17 paź 2024, 9:36

To może powiedzcie czy dobrze myślę.
1. Kobiecie należy się świadczenie z FA jeżeli komornik umorzył postępowanie a teraz prowadzi syndyk. Musi przynieś zaświadczenie o bezskuteczności egzekucji od Syndyka? i czy coś jeszcze powinna przynieś od niego?
2. Prowadzę normalne postępowanie wobec dłużnika ( informacja o przyznaniu i wniosek do OWD o podjęcie działań?3
3. A co z wnioskiem o przyłączenie się do postępowania? Wystałam coś syndykowi? Myślę, że decyzje i harmonogram o wypłatach. Czy coś jeszcze?
4. czy muszę jeszcze coś robić?
Dodam ,że nie mam jeszcze załączonego konta w KRZ ( bo nie umiem z tego założyć) Czy w razie potrzeby będę mogła porozumieć się z Syndykiem papierowo?
Proszę podzielcie się wiedzą jak postępować jak sprawę prowadzi Syndyk a nie komornik.
Ewcia85
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 22 paź 2024, 10:57

pkt 1. ok. syndyk prowadzi postępowanie jak komornik, tylko po ogłoszeniu upadłości.
Co do twojego pkt 2 nie jestem pewna.
pkt.3 powinnaś wysłać przez KRZ, chociaż myślę że jeśli skontaktujesz się z syndykiem i będziesz chciala wysłać w formie papierowej to tez nic się nie stanie - zależy od człowieka. masz na to 30 dni, a później za przyłączenie- taki wniosek jest opłata ok 1100 zł bezzwrotnej opłaty.
pinka2022
Starszy referent
Od: 30 lis 2022, 12:20
Zajmuję się: ZR/FA/ŚP/ZP/ŚW

Napisano: 22 paź 2024, 12:46

Dziękuje bardzo za odpowiedz . Od czego mam liczyć te 30 dni od złożenia wniosku o świadczenie z fa?
Upadłość chyba była wcześniej zgłoszona tylko dostawała kasę od syndyka a teraz już jej nie przekazuje. Wierzycielka tak coś mówiła.
Czyli dłużnik musi zgłosić upadłość syndykowi a komornik nie może prowadzić postępowania.
Może jest ktoś jeszcze kto ma sprawę którą prowadzi syndyk?
Ewcia85
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 05 lis 2024, 11:57

30 dni od ogłoszenia upadłości w Rejestrze upadłości. Zwykle syndyk wskazuje termin od jakiej daty trzeba to liczyć.
Chociaż ostatnio po zapoznaniu się z opinią, iż syndyk wcale nie musi informować organu to już nie wiem.... :?
Organ powinien sam przeszukiwać bazę dłużników - bo na pewno ma na to czas ;-)
pinka2022
Starszy referent

Napisano: 05 lis 2024, 12:01

Ewcia85 pisze:
22 paź 2024, 12:46
Dziękuje bardzo za odpowiedz . Od czego mam liczyć te 30 dni od złożenia wniosku o świadczenie z fa?
Upadłość chyba była wcześniej zgłoszona tylko dostawała kasę od syndyka a teraz już jej nie przekazuje. Wierzycielka tak coś mówiła.
Czyli dłużnik musi zgłosić upadłość syndykowi a komornik nie może prowadzić postępowania.
Może jest ktoś jeszcze kto ma sprawę którą prowadzi syndyk?
upadłość obejmującą likwidację majątku ogłasza sąd postanowieniem. Sąd wyznacza syndyka masy upadłościowej. Dłużnik sam powinien zgłosić syndykowi jakie ma należności do spłaty. Jeśli zgłosi ze ma alimenty to syndyk może ( nie musi) was o tym poinformować, żebyście jako organ zgłosili swoje wierzytelności.

Szczerze, to też dopiero z takim postępowaniem "początkuję" :D
Pomagam jak umiem :)
pinka2022
Starszy referent

Napisano: 05 lis 2024, 16:03

Dziękuje. Każda wskazówka i doświadczenie uczy. Ja też nie mam żadnego doświadczenia. Posiłkuje się i uczę się na tym form. Więc mile widziane wskazówki odnośnie tego tematu. Jestem w trakcie zagadania konta KRZ i jest to ( bynajmniej dla mnie ) strasznie trudne. W ogóle ten fundusz jest ciężki.
Ewcia85
Starszy referent
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x