witam:) Trochę się zakręciłam i proszę o pomoc: przeprowadziłam z dłużnikiem wywiad alimentacyjny i odebrałam oświadczenie majątkowe. Z racji, iż nie był zarejestrowany w PUP , zobowiązałam go do zarejestrowania się. On jednak nie wywiązał się ze zobowiązania. Wszczęłam więc postępowanie w sprawie uznania go za dłużnika uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych ale z racji, iż decyzja ta z wcześniejszego okresu pozostaje w mocy to umorzyłam postępowanie i teraz nie wiem czy normalnie kieruje wniosek do Prokuratury i o zatrzymanie prawa zgodnie z art. 5 czy nic nie robię zgodnie z art. 5a, poza oczywiście informacją do komornika i ewentualnie OWW. Z góry bardzo dziękuje za pomoc...
Kurcze waham się bo art. 5a mówi że gdy dłużnik uniemożliwi przeprowadzenie wywiadu alimentacyjnego lub odmówi złożenia oświadczenia majątkowego a on nie dokonał rejestracji w urzędzie Pracy...
Umorzyłaś postępowanie. Poprzednio wydana decyzja o uznaniu dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych pozostaje w mocy. Nie możesz kierować wniosków do policji i starostwa.