Witam, proszę doradzcie wierzycielka pobiera u nas świadczenie z FA od lutego 2018r. ,postępowanie u komornika toczy się od grudnia 2017r. Dłużnik jest z naszej gminy, wezawałam go na wywiad- przyszedł. Obecnie 21.03.2018 zobowiązałam go do zarejestrowania się w PUP w ciągu 14 dni.Zwrotne potwierdzenie odbioru z dnia 23.03.2018r. W przyszłym tygodniu mija termin,nie zarejestrował się ani nie przyszedł do gops, co dalej robić? jak nie minęły jeszcze te 6 miesięcy, żeby wszcząć postępowania w sprawie wydania decyzji o uchylaniu się.
ja w takim wypadku wszczynałam postępowanie i występowałam do komornika o zaświadczenie, ponadto od wierzycielki brałam oświadczenie czy w tych brakujących miesiącach (jeżeli alimenty były zasądzone) dłużnik wywiązywał się z obowiązku alimentacyjnego. jeżeli nie to jest podstawa do sporządzenia decyzji
a czy jako OWD piszecie z zapytaniem tylko do komornika czy też do OWW ? Czy coś poza tym (komornik odpisał, że nic nie wpłacił) jeszcze do kogoś piszecie, czy kończycie postępowanie i wydajecie decyzję?