Witam. Wysłałem pismo do policji z prośbą o ustalenie miejsca pobytu i zamieszkania dłużnika. Odpisali mi aby podać dokładną podstawę prawną zobowiązującą ich do wykonania tej czynności... Macie jakiś pomysł???
Witam, a nie podawałeś wcześniej w piśmie jakiejkolwiek podstawy? Ja kiedyś pisałem pisemko i dosyć szybko mi odpowiedzieli:
Sygnatura Miejscowość, data
Pan
Komendant Miejski Policji w ........
Mając na uwadze prowadzone postępowanie i konieczność podjęcia czynności wynikających z ustawy z dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (Dz. U. 2012, poz. 1228), w związku z art. 11 ust. 1 oraz art. 14 ust. 2 ustawy z dnia 6 kwietnia 1990r. o Policji (t.j. Dz. U. z 2015 r., poz. 355), proszę o potwierdzenie adresu zamieszkania dłużnika alimentacyjnego Pana
......................., PESEL ................, ..................................,
(imię, nazwisko, nr PESEL i adres)
zamieszkałego ostatnio: ..............................,
(ostatni znany adres zamieszkania)
lub podanie informacji znanych przez Policję na okoliczność aktualnego adresu zamieszkania w/w osoby.
Powyższe dane są niezbędne dla toczącego się postępowania i zostaną wykorzystane na jego potrzeby.