Poszukiwanie spadkobierców - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 05 lut 2014, 15:49

Witam, zmarł mój mieszkaniec, teraz muszę powiadomić rodzinę o spadku, przy czym z tego co mi wiadomo to on NIE miał rodziny, a kodeks cywilny szeroko opisuje tą gamę, Centrum Personalizacji przesłało mi informację że nie posiada rodziny, czy są jeszcze jakieś sposoby odszukania ustawowych spadkobierców?

Jak u Was to robicie?

~Xenia

Napisano: 06 lut 2014, 15:05

Jeśli masz potwierdzenie z MSW z Warszawy , że nie ma rodziny , to zwaiadamiasz gminę zgodnie z ustawą o likwidacji niepodjętych depzoytów.
~wera

Napisano: 10 lut 2014, 17:54

Proszę wskazać, o jaką gminę chodzi. Czy o gminę , która kierowała podopiecznego do DPS-u i płaciła za niego, czy też ostatnią, na której terenie znajduje się Dom i tam osoba była zameldowana na stałe.
Otóż mamy taką sytuację, osoba zmarła nie mająca żadnych spadkobierców, na depozycie znajduje się nie mała kwota, którą chciałam przeznaczyć na postawienie nagrobku całej rodzinie. Gmina nasza, czyli kierująca i płacąca za pobyt wystąpiła nawet do Sądu miejscowo z terenu ostatniego Jej zameldowania, czyli tam gdzie Dom i wycofano sprawę po uzyskaniu opinii radcy prawnego z naszego Urzędu Gminy, gdyż stwierdziła że to właściwą jest gmina ostatniego zameldowania - czyli tam gdzie DPS. Czy słusznie sie wycofaliśmy (oczywiście ze względu na opłaty, które należało uiścić), czy można jeszcze coś z tym zrobić. proszę uprzejmie o radę.
~tera

Napisano: 13 lut 2014, 10:54

oczywiście spadkobiercą jest gmina ostatniego miejsca zamieszkania spadkodawcy
~wera

Napisano: 21 lut 2014, 0:01

no i jak sprawę załatwić w gminie??? czy może trzeba wnosić do sądy o likwidację???

~kysa21

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x