potącenia z wypłat bierzacych i odsetki - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 13 paź 2008, 18:54

prosze o pomoc.
kobita ma nienaleznie w kwocie 570 zl odsetki liczone od 01 marca 2008r. będę jej potrącać w 10 ratach po 57 zl poczawszy od 1- 10 -2008r. prosze pomóźcie mi wyliczyc odsetki.
~anka

Napisano: 13 paź 2008, 21:01

mam podobny problem.też chce potrącac z bieżących świadczeń, tylko niewiem jak ma wyglądać decyzja na bieżący okres
~baśka

Napisano: 13 paź 2008, 21:44

decyzja na bieżący okres wygląda normalnie, tzn. tam nie piszesz żadnej informacji że będziesz potrącać. Potrącenie powinno wynikać z decyzji o nienależnie pobranych świadczeniach, choć też niekoniecznie bo niektórzy twierdzą że potrącenie jest czynnością techniczną i że nie trzeba pisać tego w decyzji, wystarczy tylko poinformować stronę że będziesz jej potrącać z bieżących świadczeń. Natomiast co do odsetek to są tacy co twierdzą że odsetki można potrącać tylko za zgodą strony ale ja piszę w decyzji że będę potrącać należność główną wraz z odsetkami i potrącam je w całości z ostatnią ratą, czy dobrze to nie wiem :-)
~codino

Napisano: 14 paź 2008, 9:56

tak ale wiesz ja nie mam pojęcia jak policzyć te odsetki bo kobieta zaczyna spłacać od pażdziernika 2008r. do lipca 2009r. to jak mam policzyć te odsetki.?
~Anka

Napisano: 14 paź 2008, 22:09

najłatwiej policzyć to w kalkulatorze odsetek. Wprowadzasz kwotę od której liczysz odsetki, datę od której odsetki mają być liczone (czyli od 1 dnia następnego miesiąca po wypłacie) oraz datę spłaty, czyli datę potrącenia i kalkulator sam Ci wyliczy kwotę odsetek
~codino

Napisano: 20 paź 2008, 21:50

a jeśli potrącacie w ratach na prośbę strony to też robicie odsetki?
~pracownik pcpr

Napisano: 21 paź 2008, 19:29

czy z bieżących swiadczeń potrącacie całośćnp. świadczeń do wypłaty 218 , nienależnie pobrane w całości 850 miesieczna kwota nienaleznie pobrana 170 czy pobieracie z bieżących swiadczeń 170 czy całość 218
~Klaudia

Napisano: 23 paź 2008, 10:53

słyszałam ze nie można potrącać całości swiadczeń
~Grażyna

Napisano: 23 paź 2008, 14:14

odsetki nalicza sie w każdym miesiącu nienaleznie pobranym, pierwszy dzien po wypłacie, np. wypłata 20, to odsetki 21, liczyk https://www.liczyk.com.pl/kalkulatory/
Kasia
~Kasia
VIP
Od: 29 mar 2007, 16:54
Zajmuję się:

Napisano: 24 paź 2008, 16:34

mam taką samą procedurę postepowania jak codino, cieszę się że nie jestem sama, bo myślałam że tylko ja tak robię, chodzi mi dokładnie o to że odsetki potrącam razem z ostatnią ratą, co miesiąc drukuję sobie z kalkulatora wydruk odsetek a potem sumuję i odliczam
~Monika

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x