prosze o pomoc.
kobita ma nienaleznie w kwocie 570 zl odsetki liczone od 01 marca 2008r. będę jej potrącać w 10 ratach po 57 zl poczawszy od 1- 10 -2008r. prosze pomóźcie mi wyliczyc odsetki.
decyzja na bieżący okres wygląda normalnie, tzn. tam nie piszesz żadnej informacji że będziesz potrącać. Potrącenie powinno wynikać z decyzji o nienależnie pobranych świadczeniach, choć też niekoniecznie bo niektórzy twierdzą że potrącenie jest czynnością techniczną i że nie trzeba pisać tego w decyzji, wystarczy tylko poinformować stronę że będziesz jej potrącać z bieżących świadczeń. Natomiast co do odsetek to są tacy co twierdzą że odsetki można potrącać tylko za zgodą strony ale ja piszę w decyzji że będę potrącać należność główną wraz z odsetkami i potrącam je w całości z ostatnią ratą, czy dobrze to nie wiem
tak ale wiesz ja nie mam pojęcia jak policzyć te odsetki bo kobieta zaczyna spłacać od pażdziernika 2008r. do lipca 2009r. to jak mam policzyć te odsetki.?
najłatwiej policzyć to w kalkulatorze odsetek. Wprowadzasz kwotę od której liczysz odsetki, datę od której odsetki mają być liczone (czyli od 1 dnia następnego miesiąca po wypłacie) oraz datę spłaty, czyli datę potrącenia i kalkulator sam Ci wyliczy kwotę odsetek
czy z bieżących swiadczeń potrącacie całośćnp. świadczeń do wypłaty 218 , nienależnie pobrane w całości 850 miesieczna kwota nienaleznie pobrana 170 czy pobieracie z bieżących swiadczeń 170 czy całość 218
odsetki nalicza sie w każdym miesiącu nienaleznie pobranym, pierwszy dzien po wypłacie, np. wypłata 20, to odsetki 21, liczyk https://www.liczyk.com.pl/kalkulatory/
mam taką samą procedurę postepowania jak codino, cieszę się że nie jestem sama, bo myślałam że tylko ja tak robię, chodzi mi dokładnie o to że odsetki potrącam razem z ostatnią ratą, co miesiąc drukuję sobie z kalkulatora wydruk odsetek a potem sumuję i odliczam