potrącenie świadczenia wychowawczego przez inny organ - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 16 sie 2021, 11:13

witam, mam pierwszy taki przypadek.

Otóż tatuś pobierał 500+ w organie A na dziecko 1, jednocześnie mamusia pobierała świadczenie wychowawcze też na dziecko 1 ale w organie B. Pan chciał aby uchylono tamto prawo. Organ A uchylił prawo i uznał wypłacone świadczenie za nienależnie pobrane. Po dwóch latach organ A napisał pismo do nas czyli Organu B o potrącenie z bieżących wypłat świadczenia wychowawczego na dziecko 1. Żądają zwrotu na swoje konto.
Moje pytanie brzmi czy jest taka możliwość aby inny organ potrącał i oddawał innemu organowi? Czy organ A skoro rozpoczął całą procedurę zwrotu to czy powinien ją dokończyć?
Podpowiedzcie coś bo kompletnie nie wiem co zrobić.
emce
Stażysta
Od: 21 mar 2017, 12:13
Zajmuję się: Fundusz alimentacyjny, świadczenie wychowawcze

Napisano: 18 sie 2021, 7:32

żądać zwrotu i potrącać może tylko i wyłącznie organ właściwy ze względu na miejsce zamieszkania osoby zobowiązanej do zwrotu. Nigdy nie przekazuje się odzyskanych pieniędzy do organu u którego były ustalone nienależnie pobrane. nie wiem czy dosyć jasno napisalem;D
pablo90115
Stażysta
Od: 11 cze 2016, 12:42
Zajmuję się: ŚW, ŚR

Napisano: 18 sie 2021, 13:46

Poza tym jesli to pan miał nienaleznie pobrane to nie można potracac tego innej osobie czyli pani.... Kto to wymysli wogole. Moze wo ogloe sąsiadce potracic a co tam.
kalina.malina
Starszy referent
Od: 25 sty 2021, 13:12
Zajmuję się: wszystkim

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x