potrącenie z becikowego na rzecz innego organu - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 30 lis 2015, 11:38

Witajcie.
Klientka złożyła wniosek na becikowe i w tym samym czasie otrzymałam pismo, że ma nienależnie pobrane świadczenia rodzinne w innej gminie.
Czy powinnam wydać jej decyzję przyznającą i w decyzji zamieścić informację, że świadczenia zostaną przekazane do organu gdzie powstało zadłużenie jako spłata nienależnie pobranych świadczen? czy w decyzji nic nie pisać o formie wypłaty itp tylko wysłąc do niej oddzielne pismo informujące ją o potrąceniu becikowego i przekazanie całej kwoty do innego organu?

z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Ania
AniaZ

Napisano: 30 lis 2015, 16:25

a na jakiej to niby podstawie takie potrącanie miałoby nastąpić?
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 30 lis 2015, 16:27

Decyzja powinna do ciebie dotrzeć protokołem zdawczo-odbiorczym wynikających z rozporządzenia i na jego podstawie przypisujesz u siebie dług z decyzji i potrącasz, a następnie ty przekazujesz dochody do wojewody. Gmina wystawiająca decyzję o NP na podstawie podpisanego również przez was protokołu, wyksięgowuje sobie z zadłużenia tą decyzję. I taka procedura jest tylko przy decyzjach ze świadczeń rodzinnych.
mama2015

Napisano: 30 lis 2015, 16:40

dostałam pismo z innej gminy z prośbą o potrącenie kwoty nienależnie pobranych świadczeń w związku z art. 30 ust. 6 i przekazanie na ich rachunek bankowy...
AniaZ

Napisano: 14 gru 2015, 15:04

proszę o więcej informacji bo mam ten sam problem z jakiego rozporządzenia to wynika . Dostałam tylko pismo że kobieta ma nienależne i proszą o mnie o podjęcie działań
Basia xxxx

Napisano: 16 gru 2015, 10:27

odpisz, że nie dokonasz tego ponieważ decyzja powinna zostać przesłana protokołem i tylko na jego podstawie możesz tego dokonać.
mama2015

Napisano: 25 sty 2016, 20:56

Czy w tym momencie nie zmienia się właściwość miejscowa organu?
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x