Becikowe brak wizyty w II trymestrze - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 30 lis 2015, 9:50

Kobieta ubiega się o becikowe w zaświadczeniu wystawionym przez lekarza jest że pozostawała pod opieką medyczną od 8 tygodnia ciąży natomiast w II trymestrze brak wizyty lekarskiej. Czy przyznać becikowe?
Anja Asja

Napisano: 30 lis 2015, 9:57

bardzo prosze może ktoś się wypowie
AnjaAsja

Napisano: 30 lis 2015, 10:04

AnjaAsja pisze:bardzo prosze może ktoś się wypowie
Napisane jest ze musi byc po jednej wizycie w każdym trymestrze, odmów i niech sie odwołuje bo sko róznie podchodzą do kwestii badań lekarskich
mok

Napisano: 30 lis 2015, 11:27

moim zdaniem można przyznać bo ważne jest że była pod opieką medyczną przed 10 tygodniem ciąży
katarina

Napisano: 30 lis 2015, 11:44

miałam identyczną sytuację, dałam odmowę i poleciłam odwołanie do SKO. SKO przyznało.
abcde

Napisano: 30 lis 2015, 13:07

abcde skąd SKO?, WRZUCISZ UZASADNIENIE DEC ODMOWNEJ? będę dzięczna
AnjaAsja

Napisano: 07 gru 2015, 8:18

abcde proszę jśsli możesz prześlij uzasadnienie swojej decyzji odmownej, będę bardzo, bardzo wdzięczna. Ni mam pomysłu jak to opisać. Pozdrawiam
AnjaAsja

Napisano: 07 gru 2015, 13:02

JA BYM DAŁA ODMOWĘ NIECH SIĘ ODWOŁA DO SKO
KRISI

Napisano: 07 gru 2015, 14:07

Ja dałam odmowę. Poniżej uzasadnienie

W dniu 2014-08-11 złożyła Pani w tut. Ośrodku wniosek o ustalenie prawa do jednorazowej zapomogi z tytułu urodzenia się dziecka na dziecko .... Do wniosku dołączyła Pani wszelkie niezbędne , przewidziane prawem dokumenty w tym min. zaświadczenie lekarskie wystawione przez ginekologa potwierdzające fakt pozostawania przez Panią pod opieką medyczną od 10 tygodnia ciąży oraz zaświadczenia i oświadczenia dokumentujące sytuację dochodową. Po rozpapatrzeniu wniosku organ zważył co następuje. Zgodnie z art.15b ust. 3 ustawy z dnia 28 listopada 2003r. o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2013r. poz. 1456 z późn. zm.) wniosek o wypłatę jednorazowej zapomogi składa się w terminie 12 miesięcy od dnia narodzin dziecka, a w przypadku gdy wniosek dotyczy dziecka objętego opieką prawną, opieką faktyczną albo dziecka przysposobionego - w terminie 12 miesięcy od dnia objęcia dziecka opieką albo przysposobienia nie później niż do ukończenia przez dziecko 18. roku życia. Wniosek złożony po terminie organ właściwy pozostawia bez rozpoznania. Z dokumentów załączonych do wniosku wynika, że dziecko urodziła Pani 27.04.2014 r. a więc został spełniony warunek 12 m-cy od dnia narodzin. Jednakże ust. 5 stanowi, iż zapomoga, przysługuje, jeżeli kobieta pozostawała pod opieką medyczną nie później niż od 10 tygodnia ciąży do porodu. Pozostawanie pod opieką medyczną potwierdza się zaświadczeniem lekarskim lub zaświadczeniem wystawionym przez położną. Wzór zaświadczenia określa Rozporządzenie z dnia 14 września 2010 r. w sprawie formy opieki medycznej nad kobietą w ciąży, uprawniającej do dodatku z tytułu urodzenia dziecka oraz wzoru zaświadczenia potwierdzającego pozostawanie pod tą opieką § 1. Rozporządzenie określa: 1) formę opieki medycznej sprawowanej nad kobietą nie później niż od 10. tygodnia ciąży do porodu, uprawniającej do dodatku z tytułu urodzenia dziecka; § 2. 1. Formą opieki medycznej, o której mowa w § 1 pkt 1, są świadczenia zdrowotne udzielane w związku z ciążą w ramach : 1) podstawowej opieki zdrowotnej; 2) ambulatoryjnych świadczeń specjalistycznych; 3) leczenia szpitalnego. 2. Świadczenia zdrowotne, o których mowa w ust. 1, są udzielane kobiecie co najmniej raz w każdym trymestrze ciąży. Załączone przez Panią do wniosku zaświadczenia lekarskie potwierdzające fakt pozostawania pod opieką medyczną nie później niż od 10 tygodnia ciąży do porodu potwierdza, że pod opieką medyczną pozostawała Pani od 10 tygodnia ciąży, jednak terminy udzielanych świadczeń zdrowotnych to odpowiednio: 1) pierwszy trymestr ciąży -25.10.2013, 2) drugi trymestr ciąży-17.11.2013, 3) trzeci trymestr ciąży--- (dowód: zaświadczenie lekarskie z dnia 2014-07-3 wystawione przez ginekologa). W dniu 13.08.2014 złożyła Pani pisemne oświadczenie, iż pod opieką lekarska pozostawała Pani tylko w SPZOZ w ........... Z przedłożonych dokumentów wynika, iż od 17.11.2013 do dnia porodu tj. 27.04.2014 r. nie miała Pani udzielonego świadczenia zdrowotnego, tak więc warunek o pozostawaniu pod opieką medyczną nie później niż od 10 tygodnia ciąży do porodu nie został spełniony. Biorąc powyższe pod uwagę orzeczono jak w sentencji
lila12

ZAMKNIJ

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem