pouczenie do decyzji - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 01 cze 2017, 12:46

czy od dzis zmienia się coś w decyzji- w formułce pouczenia o mozliwosci odwołania? jaki ma być zapis?
GRAS
Starszy referent
Od: 17 maja 2017, 9:15
Zajmuję się: FA

Napisano: 01 cze 2017, 12:49

Popatrz na forum, w każdym dziale na pierwszych stronach jest o tym temat... :roll:
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 01 cze 2017, 12:50

GRAS pisze:czy od dzis zmienia się coś w decyzji- w formułce pouczenia o mozliwosci odwołania? jaki ma być zapis?
https://ops.pl/2017/05/kpa-zmiany-od-1-czerwca/
Z dniem 1 czerwca 2017 r. wchodzi w życie Ustawa z dnia 7 kwietnia 2017 r. o zmianie ustawy – Kodeks postępowania administracyjnego oraz niektórych innych ustaw. Jest to największa od lat nowelizacja w/w Kodeksu. Nowelizacja nakłada na organ nie tylko nowe obowiązki, ale daje stronie nowe uprawnienia.

Już od 1 czerwca organ w decyzji administracyjnej jest obowiązany pouczyć stronę, czy i w jakim trybie służy od decyzji odwołanie oraz o prawie do zrzeczenia się odwołania i jego skutkach. W trakcie biegu terminu do wniesienia odwołania strona może zrzec się prawa do wniesienia odwołania wobec organu administracji publicznej, który wydał decyzję. Z dniem doręczenia organowi oświadczenia o zrzeczeniu się w/w prawa decyzja ta staje się ostateczna i prawomocna.

Nowelizacja daje stronie postępowania prawo do wniesienia ponaglenia do organu, jeżeli
nie załatwiono sprawy w terminie miesiąca lub przepisach szczególnych ani w terminie wskazanym przez organ (po przedłużeniu terminu na rozpoznanie sprawy) lub w przypadku, gdy postępowanie jest prowadzone dłużej, niż jest to niezbędne do załatwienia sprawy.

Należy przypomnieć, że o każdym przypadku niezałatwienia sprawy w terminie organ administracji publicznej jest obowiązany zawiadomić strony, podając przyczyny zwłoki, wskazując nowy termin załatwienia sprawy, a od 1 czerwca również pouczyć o prawie do wniesienia ponaglenia.

Ponadto nowelizacja daje prawo upoważnionemu pracownikowi organu prowadzącego postępowanie, któremu został okazany oryginał dokumentu wraz z odpisem, na żądanie strony, poświadczenia zgodności odpisu dokumentu z oryginałem. Poświadczenie obejmuje podpis pracownika, datę i oznaczenie miejsca sporządzenia poświadczenia, a na żądanie strony, również godzinę sporządzenia poświadczenia. Jeżeli dokument zawiera cechy szczególne (dopiski, poprawki lub uszkodzenia), należy stwierdzić to w poświadczeniu.

W tym miejscu należy zwrócić szczególna uwagę na treść znowelizowanego art. 268a K.p.a. który stanowi, że organ administracji publicznej może upoważniać, w formie pisemnej, pracowników obsługujących ten organ do załatwiania spraw w jego imieniu w ustalonym zakresie, a w szczególności do wydawania decyzji administracyjnych, postanowień, zaświadczeń, a także do poświadczania za zgodność odpisów dokumentów przedstawionych przez stronę na potrzeby prowadzonych postępowań z oryginałem.

Nowelizacja pozwala na przeprowadzenie mediacji, której celem jest wyjaśnienie i rozważenie okoliczności faktycznych i prawnych sprawy oraz dokonanie ustaleń dotyczących jej załatwienia w granicach obowiązującego prawa, w tym przez wydanie decyzji lub zawarcie ugody.

Te oraz wiele innych zmian wejdą w życie już 1 czerwca.

Tekst ustawy z dnia 7 kwietnia 2017 r. o zmianie ustawy – Kodeks postępowania administracyjnego oraz niektórych innych ustaw: https://isap.sejm.gov.pl/Download?id=WDU ... 935&type=1
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 01 cze 2017, 12:59

heiland pisze:Popatrz na forum, w każdym dziale na pierwszych stronach jest o tym temat... :roll:
A ty to taki mądry widzę jesteś!! Nie pisz nic jak nie masz w danej sprawie nic do powiedzenia, a nie zgrywasz mądralę!!
Selenit
Stażysta
Od: 02 maja 2017, 8:32
Zajmuję się: Św, FA, Sr

Napisano: 01 cze 2017, 13:10

dziękuję bardzo ,owszem śledzę wszystko na bieżąco ,wqiem o zmianach ,ale dzis piszę właśnie decyzję uchylającą świadczenia z FA i nie chciałabym popełnić błędu , tym bardziej że nie jestem wybitnym ekspertem w KPA i zawsze korzystam z porad na forum, i nie tylko ja korzystam z gotowca kogos bystrzejszego
GRAS
Starszy referent

Napisano: 01 cze 2017, 13:24

jak dzisiaj uchylasz decyzję z FA, a wszczęcie było zrobione przed 01.06 to nic w pouczeniu nie zmieniasz.

nie pijcie tyle kawy bo wam ciśnienie skacze, no chyba, że to ot pączków
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 01 cze 2017, 13:28

cytuje ten zapis, czy to będzie dobrze?
"W trakcie biegu terminu do wniesienia odwołania strona może zrzec się prawa do wniesienia odwołania wobec organu administracji publicznej, który wydał decyzję. Z dniem doręczenia organowi oświadczenia o zrzeczeniu się w/w prawa decyzja ta staje się ostateczna i prawomocna"
GRAS
Starszy referent

Napisano: 01 cze 2017, 13:30

nie zdążyłam przeczytać odpowiedzi Elmera, tak właśnie wszczęcie mam z maja ,jeszcze miesiąc nie minął, myślałam, że jak decyzję robię dziś to juz stosuję zmiany, dzieki
GRAS
Starszy referent

Napisano: 02 cze 2017, 11:38

a ja mam wszczęte postępowanie w sprawie uznania dluznika za uchylającego się. muszę przedluzyc termin bo dopiero dostalam odpowiedz od komornika... i dluznik nie ma juz czasu na zapoznanie sie z aktami sprawy. czy w dzisiejszym zawiadomieniu o przedluzeniu terminu dopisuję już o tym że ma prawo do wniesienia ponaglenia? czy skoro to stara sprawa to jeszcze nie muszę nic dopisywac?
Iza11
Starszy referent
Od: 13 mar 2017, 10:06
Zajmuję się: SR SW FA

Napisano: 02 cze 2017, 11:49

nie, obowiązek jest tylko do spraw wszczętych od 01.06 (w uproszczeniu)
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x