Zwrot prawa jazdy - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 31 maja 2017, 9:30

Witam. Podpowiedzcie proszę. Mam taką sytuację w roku 2011 skierowałam do starostwa wniosek o zatrzymanie prawa jazdy dłużnikowi alimentacyjnemu.Wtedy jeszcze nie wydawało się decyzji o uchylającym się od zobowiązań al. Od kilku lat nie wypłacam już świadczeń z FA na rzecz dziecka tego Pana. W 2013r. dostałam postanowienie, że komornik umorzył postępowanie egzekucyjne na wniosek wierzyciela co do alimentów zaległych i bieżących. Prowadzi nadal postępowanie egzekucyjne wobec naszych zobowiązań z tytułu FA i ZA oraz wobec należności ZUS.
Dłużnik nigdy nie wpłacił nam ani złotówki tytułem spłaty FA i ZA, komornik też nigdy nie wyegzekwował od niego żadnych pieniędzy.
Teraz pisze pisma, że bezprawnie zatrzymujemy mu prawo jazdy. Złożył też jakieś pismo do starostwa o zwrot prawka. Starostwo wystąpiło do mnie z pismem o wskazanie czy ten wniosek z 2011r. nadal pozostaje w obrocie prawnym. Odpisałam, że tak, że nadal ma niespłacone zobowiązania względem nas z tyt. FA i ZA. Nie płaci też 50% ani nie stawił się nigdy na wywiad. Nie wiem już sama czy dobrze to jest? Co myślicie?
PatiS83
Praktykant
Od: 16 maja 2017, 13:27
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny.

Napisano: 31 maja 2017, 9:46

Też bym tak zrobiła.Skoro nie wpłacił nic nie wywiązuje się ze swoich zobowiazań tzn. że nic się nie zmieniło a poza tym art. 5 ust.6 wskazuje kiedy następuje uchylenie decyzji o zatrzymaniu prawa jazdy. Moim zdaniem postąpiłaś prawidłowo
EMJOT85
Stażysta
Od: 18 maja 2017, 15:04
Zajmuję się: SR/FA/SW/ŚR/DM/DE

Napisano: 31 maja 2017, 10:19

Dzięki bardzo, bo im więcej się nad tym zastanawiam, tym mam coraz większy mętlik w głowie :?
PatiS83
Praktykant

Napisano: 31 maja 2017, 12:39

Skoro komornik umorzył postępowanie egzekucyjne co do alimentów bieżących oraz zaległych na rzecz osób uprawnionych to Pan utracił status dłuznika alimentacyjnego bo nie można już mówić o bezskuteczności egzekucji skoro jej nie ma. Więc jak utracił status to zgodnie z art 5 ust 6 pkt 2 należy wystąpić o uchylenie decyzji o zatrzymaniu prawa jazdy.
M&M123
Stażysta
Od: 13 kwie 2017, 13:37
Zajmuję się: FA

Napisano: 31 maja 2017, 13:40

no ale postępowanie egzekucyjne wobec naszych zaległości nadal się toczy.
PatiS83
Praktykant

Napisano: 01 cze 2017, 11:01

toczy się postępowanie w związku z zaległościami powstałymi w wyniku wypłacania świadczeń z funduszu alimentacyjnego a egzekucji samych alimentów już nie ma. bezskuteczna egzekucja jest wtedy gdy w okresie ostatnich dwóch miesięcy nie wyegzekwowano pełnej należności z tyt zaległych i bieżących zobowiązań alimentacyjnych nie należności powstałych w przypadku wypłacania świadczeń z funduszu alimentacyjnego.
M&M123
Stażysta
Od: 13 kwie 2017, 13:37
Zajmuję się: FA

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x