W akcie notarialnym jest podana pow.użytkowa 70m2. Rodzice przepisali dom na mnie i brata po 1/2 Czy do dodatku będzie mi liczone 35m2 czy całość. Brat mieszka za granicą.
mamy 4 pokoje ale ja zajmuję tylko 2 pokoje, w pozostałych pokojach są zostawione rzeczy brata, z tych pokoi nie korzystam. Tylko jak to udowodnić, napisać oświadczenie ?
Niestety tego nie udowodnisz: 1. tytuł prawny jest, 2. zamieszkujesz w domu i wykazujesz wszystkie osoby które z tobą zamieszkują, 3. bierze się pod uwagę całą powierzchnię , chyba że notarialnie jest wydzielona, ale nie może to być 1/2 całego budynku, tylko konkretnie pokój i metraż, 4. wydatki też ponosisz na cały dom, a nie na 1/2.
Oj, krysia bbbbb niech uważa na słowa, bo wypisuje absolutne bzdury i bałamuci ludzi.
Udział w nieruchomości to nie to samo co fizyczna część nieruchomości. Udział to zakres prawa głosu w razie głosowania. Z postów nie wynika podział lokalu, więc każdy ma takie samo prawo do każdej części domu.
Owszem dom można jakoś podzielić, niekoniecznie z udziałem notariusza. W związku z dodatkiem mieszkaniowym ma wtedy zastosowanie przepis art. 5 ust.2 ustawy.