umowa użyczenia - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 09 lip 2014, 9:59

Witam, klientka złozyła wniosek o dodatek mieszkaniowy 07.07.2014. od 01.07.2014 zawarła umowę użyczenia na dom mieszkalny. Właściciel to prywatna osoba, a mieszkanie nie wchodzi w skład zasobu mieszkaniowego gminy.
Czy wyliczać czynsz jaki obowiązywałby dla lokalu gminnego z art 6 ust. 6 ???
ewlunka

Napisano: 09 lip 2014, 10:24

Proszę jszcze o pomoc, ponieważ nie wiem jak wyliczyć 1 kWh. Klientka dostarczyła mi ostatni rachunek za energię elektryczną widniejący na właściciela domu, ale nie ma na nim ż
adnego zużycia, tylko opłaty stała, przejściowa i abonameentowa , czyli te które są wyłączone. Proszę o podpowiedź skąd wziąć dane do wyliczenia 1 kWh ?
Gość

Napisano: 09 lip 2014, 13:09

Czy ktoś zna odpowiedź ????
ewlunka

Napisano: 10 lip 2014, 10:41

Odsłon duuuuużo, ale nikt nie zna odpowiedzi ?????????????????? :((
ewlunka

Napisano: 10 lip 2014, 12:04

na szkoleniu mówili że jak jest umowa użyczenia to nie ma w niej wydatku czynszu a jak nie ma wydatku to nie ma dodatku powinna być zawrata umowa najmu .
anka15

Napisano: 10 lip 2014, 12:06

cene zuzycia 1 kWh powinien podać własciel domu
anka15

Napisano: 10 lip 2014, 12:46

umowy użyczenia można brać do dodatku "Inny tytuł prawny" z wniosku
ewlunka

Napisano: 10 lip 2014, 12:52

Konia z rzędem właścicielowi, który poda cenę energii.
Istnieje pogląd, że gdy nie ma jak ustalić ceny energii, to ryczałtów nie przyznaje się.
Tu jakoś może się da. Z rachunku można odczytać konkretną grupę taryfową, a dla niej można ustalić ceny jednostkowe, np. ze strony internetowej zakładu energetycznego lub telefonicznie.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 10 lip 2014, 13:08

Teraz uporajmy się z owym czynszem.
Przepisy nie uzależniają prawa do dodatku od istnienia czynszu i nie do przyjęcia jest przedstawiony pogląd, że użyczenie wyklucza dodatek, ani że powinna być zawarta umowa najmu.
Czynszu sensu stricte może nie być ale przecież obowiązują użytkowników liczne inne wydatki - np. na mocy art. 713 Kc:
Biorący do używania ponosi zwykłe koszty utrzymania rzeczy użyczonej.
Jeśli nie ma czynszu, to oczywiście może nie być co porównać z czynszem gminnym. W takim przypadku nie ma podstawy do naliczenia czynszu gminnego.
Jednak ustawa przewiduje „inne niż wymienione w pkt 1-4 opłaty za używanie lokalu mieszkalnego”. W ogólnym przypadku na tej podstawie da się zaliczyć jakieś zaliczki, koszty remontów, eksploatacji itp., które mieszczą się w ramach czynszu i wydaje się zasadne porównywanie ich z czynszem gminnym. Przy domu jednorodzinnym jednak trudno mi sobie wyobrazić tego typu wydatki.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 10 lip 2014, 13:37

Dzięki PCW :) Śledze forum i twoje porady są cenne. Mam jeszcze jedno pytanie: jeżeli klientka nie poniosła żadnych wydatków na uzyczony dom (woda, ścieki, śmieci itp.) w lipcu, to czy mogę wyliczyć jej jedynie ryczałty??
Pozdrawiam,
ewlunka

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x