pani złożyła oświadczenie, że w styczniu mąż wyjechał w celach zarobkowych do Niemiec. prosi o wstrzymanie świadczeń. czy wysyłam do rops? nie podała adresu pracodawcy.
Nie ma czegoś takiego jak wstrzymanie świadczeń w sytuacjach innych niż określone w art. 28 ustawy.
Wysyłasz do ROPS.
Oni pewnie bez adresu wyślą Cie w kosmos piszac, ze nie są w tanie ustalić czy koordynacja zachodzi, ale ty wykonasz dyspozycję z art. 23a ust. 2 ustawy
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
ale co ja mam zrobić z wypłatami świadczeń?skoro nie można wstrzymać. nie miałam nigdy koordynacji. ta pani twierdzi,że mąż nie pobiera tam świadczeń rodzinnych.
to ze nie pobiera nic nie znaczy, wystarczy,ze tam parcuje i juz jest mowa o koordynacji
ustawa w takich sytuacjach nie przewiduje zaawieszenia wyplaty swiadczen, tylko zapytanie o koordynacje do marszalka i do chwili ustalenia tego nalezy placic swiadczenia...najprosciej,jesli kobieta zrezygnuje ze swiadczen - wtedy przynajmniej nie bedzie musiala zwracac z odsetkami...no chyba,ze ma nadzieje,ze swiadczenia beda jej mimo pracy za granica przyslugiwac - wtedy niech nie rezygnuje;-)