ta kobieta zgłosiła, że mąż wyjechał za granicę w styczniu, a jak wyjechał np we wrześniu 2013r? i jak ustali ,że tam pracuje faktycznie od września to kobieta ma nienależnie pobrane?
@gonia, możemy niemalże wszystko, kwestią do ustalenia jest natomiast czy nasze działania znajdują oparcie w przepisach czy nie.
A podstawy prawnej do wstrzymania świadczeń na żądanie strony nie znajdziesz.
A o ile mnie pamięć nie myli, to kiedyś nawet była, tyle że uregulowana rozporządzeniem.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
Wiele razy już robiłem tak: prośba strony o uchylenie decyzji - uchylam na podst. 155 Kpa i cześć. Do ROPS nie wysyłam, bo oficjalnej wiadomości o zagranicy nie ma. Ale robiłem to w przypadku, gdy byłem pewien, że koordynacja nie będzie miała miejsca wcześniej. Jeżeli nawet rodzina łatwi sobie rodzinne za granicą, nie ma później zgrzytu.
noo tylko skad pewnosc.. ostatnio Pani mi oświadczyła ze maż od stycznia wyjechał..okazało się potem ze poł roku wcześniej..dziwen ze nie zauważyła że męza od poł roku w domu nie ma:|
a ta w temacie to ja zawieszam realizację wypłat..na wniosek strony oczywiscie..bez decyzji bez pisma, z grzecznosći żeby nie musieli oddawac z odsetkami
oczywiscie oczywiscie a moze przytoczysz przepis,z ktorego to wynika ? i wydajesz na to decyzje czy postanowienie? czy dla ciebie to tylko czynnosc techniczna?:)