powrót do zdo elmer i inni - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 14 wrz 2015, 11:36

Kobieta poprosiła o wstrzymanie wypłaty zasiłku dla opiekuna gdyż jej matka, nad którą do tej pory sprawowała opiekę przebywa od dziś w ZOL i będzie tam do grudnia.Rozumiem, że to jest przesłanką do uchylenia więc tak zrobię ale gdyby w tym grudniu czy styczniu córka przyszła i chciała znów sprawować opiekę nad matką to możliwy jest powrót do zdo? Matka ma orzeczenie na stałe. wydaje mi się, że nie ma już powrotu, ewentualnie szo ale nie jestem pewna, pogubiłam się. Proszę o odp
Gość

Napisano: 14 wrz 2015, 15:22

nie, juz tylko szo
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 15 wrz 2015, 2:15

Wniosła o wstrzymanie , więc zawieszasz wypłatę do czasu powrotu podopiecznej z leczenia. ZOL czyli Zakład Opiekuńczo -LECZNICZY to nie DPS. Przebywanie w podmiocie sprawującym działalność leczniczą nie stanowi negatywnej przesłanki wg. uośr ; tym bardziej,że będzie tam tylko do grudnia. W Zakładzie Opiekuńczo - Leczniczym zapewnia się opiekę i leczenie osobom, które przebyły fazę leczenia szpitalnego, mają ukończony proces diagnozowania, leczenia operacyjnego lub intensywnego leczenia zachowawczego, lecz wymagają dalszej HOSPITALIZACJI. Dodatku pielęgnacyjnego w ZOL-ach pacjentom też nie zabierają.
Z resztą możesz zobowiązać wnioskodawczynię,żeby złożyła oświadczenie lub przyniosła zaświadczenie z ZOL,czy pobyt podopiecznej będzie miał charakter ciągły i czy zostanie tam zameldowana na pobyt stały. Jeżeli nie i nie, to brak powodu do uchylenia.
Po powrocie podopiecznej ew. wywiad.
opr.

Napisano: 15 wrz 2015, 7:32

jak wniosła o wstrzymanie to zrobisz jej umorzenie postępowania w tej sprawie
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 15 wrz 2015, 13:34

Szczerze to teraz chyba jestem głupsza niż byłam. każdy napisał coś innego. w sąsiedniej gminie odebrano człowiekowi zdo gdy matka przebywała 2 tygodnie w szpitalu gdyż w tym czasie nie sprawował nad nią opieki. czyli wy nie uchylacie decyzji gdy osoba wymagająca opieki przez kilka miesięcy przebywa w ZOL? i tak samo w ŚP? u mnie w ośrodku uchylano w takim przypadku :?
Gość

Napisano: 15 wrz 2015, 13:55

brak podstaw na szpital
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 15 wrz 2015, 14:41

na szpital tak.jak to usłyszałam to pomyślałam, że to dziwne uchylać z takiego powodu ale jak jest z ZOL?tu kobieta 3 miesiące będzie poza domem a w innych przypadkach ludzie przebywają latami bez określonego terminu wyjścia
Gość

Napisano: 15 wrz 2015, 23:02

W ZOL-u może przechodzić czasowe leczenie i rehabilitację np. po udarze , może też oczekiwać na DPS. Córka może do ZOL-u jeździć regularnie i się matką opiekować lub w tym czasie podjąć pracę zarobkową bądź wyjechać.
Jesteś organem, nie wróż z fusów, masz narzędzia prawne do zbadania faktów.
opr.

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem