Dzień dobry,
chciałabym się Państwa poradzić jak od strony technicznej wygląda powrót pełnoletniego wychowanka do pieczy zastępczej (zgodnie z nowościami z nowelizacji)... czy ktoś już przeszedł taką procedurę? Rozumiem, że starosta i rodzina zastępcza (oczywiści może być to inna rodzina- ale ta sama forma pieczy?) muszą wyrazić zgodę...a co z postanowieniem sądu? Poprzednie jest wydane załóżmy na pogotowie rodzinne...a wychowanek je opuścił, jednak w pogotowiu nie ma już miejsca, a jest chętna jedna z rodzin zawodowych na przyjęcie takiego wychowanka....co wtedy? Tak sobie myślę, że przecież sąd osoby pełnoletniej nie umieści w rodzinie zastępczej...czyli działamy wyłącznie na zgodzie starosty, rodziny i woli wychowanka? Jak to Państwo rozumiecie? Bardzo proszę o podpowiedź.
powrót pełnoletniego wychowanka do rodziny zastępczej
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Piecza zastępcza
- Kontakt:
-
- Praktykant
- Zajmuję się: PZ
- Kontakt:
Re: powrót pełnoletniego wychowanka do rodziny zastępczej
Tak, ja miałam taki przypadek. RZ napisała wniosek do starosty o powrót, starosta wydał zgodę i przekazał ją również do wiadomości do MOPR. Następnie rz złożyła wniosek do MOPR, organ wydał decyzję. Pełnoletnia będzie w rz do 25 rż w związku z orzeczeniem o niepełnosprawności.
Jeśli inna rodzina zastępcza jest chętna przyjąć pełnoletniego to myślę, że można próbować. Wszystko zależy tak naprawdę od okoliczności, powrót do pieczy winien być mocno uzasadniony.
Jeśli inna rodzina zastępcza jest chętna przyjąć pełnoletniego to myślę, że można próbować. Wszystko zależy tak naprawdę od okoliczności, powrót do pieczy winien być mocno uzasadniony.
-
- Praktykant
- Kontakt:
Acha oczywiście do tego wniosku dołączona była zgoda rodziny zastępczej na powrót 

-
- Praktykant
- Zajmuję się: DŚiPI
- Kontakt:
Witam. Jeśli mógłbym spytać w jakiej formie wyrażona była owa zgoda starosta na powrót wychowanka do rodziny. Bo jak rozumiem nie ma podstawy prawnej do wydania decyzji administracyjnej w tej kwestii. Więc czy było to postanowienie na podstawie przepisów KPA czy zwyczajne pismo??GosiaZ pisze: 23 sie 2023, 13:34 Tak, ja miałam taki przypadek. RZ napisała wniosek do starosty o powrót, starosta wydał zgodę i przekazał ją również do wiadomości do MOPR.
-
- Praktykant
- Kontakt:
Zwykłym pismem
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Pieczą zastępczą
- Kontakt:
A czy ten pełnoletni rozpoczął proces usamodzielniania? Czy jest to niezbędne?
GosiaZ pisze: 23 sie 2023, 13:34 Tak, ja miałam taki przypadek. RZ napisała wniosek do starosty o powrót, starosta wydał zgodę i przekazał ją również do wiadomości do MOPR. Następnie rz złożyła wniosek do MOPR, organ wydał decyzję. Pełnoletnia będzie w rz do 25 rż w związku z orzeczeniem o niepełnosprawności.
Oprócz powrót pełnoletniego wychowanka do rodziny zastępczej - Piecza Zastępcza przeczytaj również:
dofinansowanie do wypoczynku
Pomoc na kontynuowanie nauki
dodatek z tytułu niepełnosprawności
świadczenie na nowy okres
Waloryzacja świadczeń
pomoc na kontynuowanie nauki
dziecko z Ukrainy w pieczy
koszty koordynatora za pełnoletniego wychowanka
Ukraińska rodzina zastępcza
pełnoletni z niepełnosprawnością pozostający w rodzinie
Świadczenie na pełnoletnią osobę na starych zasadach
Srodki finansowe na bieżącą konserwację lokalu mieszkalnego -przyznawana pomoc raz w roku
długotrwała choroba rodziny zastępczej zawodowej a umowa
jaka kwota na usamodzielnienie
współfinansowanie gminy, gdy nie można ustalić ostatnie miejsce zamieszkania
Obciązanie gminy kosztami koordynatora