powrót z macierzyńskiego a podwyższka - Kadry

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 31 sie 2015, 15:56

Pomóżcie...wróciłam do pracy po urlopie macierzyńskim/rodzicielskim, w trakcie mojej nieobecności była podwyższka wynagrodzenia. Do tej pory praktykowane było, że jak ktoś wracał z w/w urlopów to wtedy otrzymywał podwyżkę "wyrównującą", aktualnie nastąpiła zmiana kierownika i teraz jest stanowisko, ze podwyżkę powinnam dostać w okresie gdy byłam na urlopie macierzyńskim. Mój powrót nie jest podobno wskazaniem do podwyżki. I tak oto zostałam na lodzie bo następna podwyżka nie wiadomo kiedy :(
Czy jest gdzieś uregulowane jak jest poprawnie?
Jak jest u Was?
basku011

Napisano: 02 wrz 2015, 11:43

u nas był podział to kierownik zdecydował komu dał a komu nie.... i co ? i nic nie zrobisz ....
ber

Napisano: 02 wrz 2015, 12:30

UREGULOWANIA NIE MA, ŻE WSZYSTKIM ALBO NIKOMU, JEŻELI BYŁO DLA TYCH CO PRACOWALI W DANYM MOMENCIE, A PO POWROCIE TO NIE WYRÓWNUJEMY.
BZIKUŚ

Napisano: 03 wrz 2015, 9:33

Obowiązuje Kodeks Pracy wszystkich, odsyłam do przepisów o równym traktowaniu w zatrudnieniu:
Art. 183c.
§ 1. Pracownicy mają prawo do jednakowego wynagrodzenia za jednakową pracę
lub za pracę o jednakowej wartości.
§ 2. Wynagrodzenie, o którym mowa w § 1, obejmuje wszystkie składniki wynagrodzenia,
bez względu na ich nazwę i charakter, a także inne świadczenia
związane z pracą, przyznawane pracownikom w formie pieniężnej lub w innej
formie niż pieniężna.
§ 3. Pracami o jednakowej wartości są prace, których wykonywanie wymaga od
pracowników porównywalnych kwalifikacji zawodowych, potwierdzonych dokumentami
przewidzianymi w odrębnych przepisach lub praktyką i doświadczeniem
zawodowym, a także porównywalnej odpowiedzialności i wysiłku.

uważam, że wszelkie regulacje płac obowiązują wszystkich zatrudnionych pracowników. Oczywiście nie mówimy tu o premiach , nagrodach i itp. które sa zróżnicowane. Warto zawsze porozmawiać z szefem, a nawet złozyc stosowne pismo...
hiszpanka73

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x