pozbawienie wykonalności tytułu wykonawczego - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 11 lut 2020, 11:15

Pani X pobierała w okresie styczeń - luty 2019 świadczenia z FA. W styczniu br. komornik sądowy przesłał informację, iż dłużnik przedłożył prawomocny wyrok zaoczny sądu o pozbawienie wykonalności tytułu wykonawczego będącego podstawą prowadzenia egzekucji w części co do alimentów płatnych po 1 sierpnia 2018.

Czy jest to podstawa do wszczęcia postępowania w sprawie nienależnie pobranych świadczeń z FA? Czy ktoś miał podobny przypadek?
Kr.
Referent
Od: 12 sty 2015, 16:25
Zajmuję się:

Napisano: 11 lut 2020, 12:16

poproś komornika o ten wyrok
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 21 lut 2020, 11:55

wracam do sprawy... Wyrok już do mnie idzie... Dalej jednak nie jestem pewny czy w świetle ustawy - jest podstawa do wszczęcia postępowania dot. NP świadczeń.
Pikanterii sprawie dodaje fakt, że wierzycielka zniknęła (nie wiadomo gdzie przebywa), no i "po drodze" były oczywiście wpłaty od komornika. Komornik umorzył postępowanie.
Kr.
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 21 lut 2020, 12:55

bez wyroku to ja też nie wiem
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 21 lut 2020, 13:07

komornik i tak się upiera, że powinno mi wystarczyć jego pismo - no ale kopię wyroku zgodził się przesłać. Sprawa polega po prostu na tym, ze dłużnik sprawował opiekę nad dzieckiem (postanowieniem sądu) ale nic nie zrobił z wyrokiem o alimentach. Wierzycielka to wykorzystała i złożyła wniosek na fa. On wtedy złożył do sądu wniosek o pozbawienie wykonalności wyroku o alimentach od miesiąca od którego sprawuje tę opiekę. I taki wyrok (zaocznie) został najprawdopodobniej wydany. Pytań jest wiele - czy są w takim razie NP świadczenia z FA, co z długiem dłużnika i co z wpłatami od komornika...
Próbuję "przypasować" ten wyrok do ustawy - zarówno do art. 29 jak i do definicji nienależnie pobranych. No i mam wątpliwości. Bo ani to "zmiana wysokości alimentów", ani "wprowadzenie w błąd organu" (bo wyrok o alimentach miała wówczas w ręku). można się spierać
Kr.
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 06 mar 2020, 12:56

Dobra, wznawiam wątek w nadziei, że jednak jakąś wskazówkę otrzymam ;)

Uzyskałem kopię wyroku zaocznego sądu rejonowego w .... w sprawie z powództwa XY (dłuznika) przeciwko małoletniej AB (osoba uprawniona) działającej przez matkę DC o pozbawienie wykonalności tytułu wykonawczego.

I. sąd w części pozbawia wykonalności wyrok sądu ........ zasądzający alimenty od XY na rzecz małoletniej AB w kwocie 450 zł, co do alimentów płatnych po 1 sierpnia 2018 r.

W pozostałym zakresie powództwo oddala

orzeczenie prawomocne

zatem jest to podstawa do wszczęcia postępowania o NP czy jednak nie?
Kr.
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 06 mar 2020, 13:00

robisz NP.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 06 mar 2020, 14:42

dzięki...
Też skłaniałem się ku temu, że mimo wszystko należy wszcząć postępowanie w sprawie NP
Kr.
Referent
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x