dostałam pismo z innej gminy o przeprowadzenie wywiadu na dłużniku który zamieszkuje na moim terenie. Wezwałam go na wywiad a on się nie stawił. co dalej?
Czyli rozumiem, że nie była wydana decyzja uznająca go za uchylającego sie od zobowiązań?
Jeśli nie to wszczynasz postępowanie o uznaniu go za uchylającego się.
Piszesz do komornika czy płacił przez ostatnie pół roku 50 % zasądzonych alimentów.
w teczce początek historii tego dłużnika to wniosek o podjęcie działań z 2019 z innej gminy, on się stawił i udzielił wywiadu, następnie poszła informacja z wywiadu do tamtej gminy i komornika.
Obecnie jest wniosek o podjecie działań z tamtej gminy, na ten rok. Ja go wezwałam. Dłużnik się nie stawił.
Jestem bardzo początkująca w funduszu, myślałam że odp tamtej gminie że się nie stawił i tyle, ale to chyba błędne myślenie
Tak jak pisze koleżanka wyżej. Jeżeli nie było nigdy wydanej decyzji o uchylaniu się od zobowiązań alimentacyjnych to robisz wszczęcie postępowania i piszesz do komornika.
Wszczęcie postępowania, pismo do komornika i OWW czy płacił hajs w okresie ostatnich 6 miesięcy, jak nie płacił to zapoznanie z zebranym materiałem, decyzja, zawiadomienie do "płokułatuły", CEPiK, jak posiada uprawnienia do kierowania pojazdami to potem starosta i wniosek o zatrzymanie prawka.