POZOSTAĆ NA SZO CZY PRZEJŚĆ NA ZDO - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 04 wrz 2014, 11:53

Witam
Pani XX pobiera u nas aktualnie SZO uprzednio do dnia 30-06-2013r miala prawo do SP które wygasło z mocy ustawy
Pani pobierała SP na meza przyznane nasza decyzja

nie miałam watpilowsci co do przyznania SZO zonie na meza ale juz SP tak bo przepisy były inne lecz wówczas kazano mi inaczej je zinterpretowac

czy Pani powinna przejsc z SZO na ZDO czy lepiej aby tak pozostało jak jest ?
obawiam sie czy kontrola potem nie przyczepi sie do tego ŻONA - NA MĘŻA ?
natomiast wiem ze nie maja zastrzezen co do SZO w takim przypadku
nie wiem co robic

Napisano: 04 wrz 2014, 12:27

muszę się upewnić ...
przyznaliście sami śp żonie na męża ???
asiak

Napisano: 04 wrz 2014, 12:56

Ja myślałem że to przyznało SKO, ale jak sama przyznałaś to teraz jak przyznałabyś zdo to kontynuowałabyś poprzedni tok myślenia w tej sprawie (było przyznane wbrew przepisom) a jak nie przyznawać to tak jakby samemu sobie zaprzeczyć z tym co było przyznane wcześniej ale jak pisałaś wyżej szo jest bezpieczniejsze
ensiferum

Napisano: 04 wrz 2014, 13:57

no włąsnei wydaje mi sie ze SZO bedzie dla tej kobiety ( i dla nas samych ) bezpieczniejsze
kryterium nie przekrocza bo utrzymuja sie jedynie z renty meza 800 zł boje sie tylko ze w jakis sposob zblokuje to te Pani tzn np. zmienia przepisy dotyczace ZDO ktore beda bardziej korzystne itp.. a ta Pani nadal bedzie miała SZO i moze wowczas byc DYM ;-)
ogolnie rzecz biorac mam 2 osoby którym sami przyznalismy SP zonie na meza
sytuacja była taka ze odmowilismy w pierwszej decyzji poszło do SKO , kolegium uwaiło decyzje i kazało rozpatrzec ponownie w swietlne wyroków sadowych i w wówczas stanowiska sadow , rozpatrzylismy ponownie i po zebranym materiale podpierajac sie wskazówkami kolegium przyznalismy tym kobietom SP
nie wiem co robic

Napisano: 04 wrz 2014, 14:18

ja bym dała i tak odmowę sko jak chce niech se samo przyzna
a nawet jakby sko przyznało komuś to innym tez bym odmawiała ....
asiak

Napisano: 04 wrz 2014, 17:19

asiak pisze:przyznaliście sami śp żonie na męża ???
Ja przyznałem dziesiątki, a po zmianie również SZO i ZDO bez problemów.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 04 wrz 2014, 17:21

nie wiem co robic pisze:sytuacja była taka ze odmowilismy w pierwszej decyzji poszło do SKO , kolegium uwaiło decyzje i kazało rozpatrzec ponownie w swietlne wyroków sadowych i w wówczas stanowiska sadow , rozpatrzylismy ponownie i po zebranym materiale podpierajac sie wskazówkami kolegium przyznalismy tym kobietom SP
SKO dobrze poradziło, a wy dobrze zrobiliście. Wykładnia celowościowa obowiązuje również organy I instancji. Jeśli teraz odmówicie ZDO (bo małżeństwo) to konsekwentnie powinniście wystąpić do SKO o stwierdzenie nieważności decyzji przyznających SP - bo przepisy w obu przypadkach te same, więc i rozstrzygnięcie musi być jednakowe.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 05 wrz 2014, 7:56

wyroki zapadają w indywidualnych sprawach,decyzje SKO również, jeśli MPiPS nie zmienia ustawy tzn ze należy ją stosować
aśka35

Napisano: 05 wrz 2014, 8:30

ale z tego co się orientuje to śp nie przysługuje jeżeli osoba wymagająca opieki pozostaje w związku małżeńskim chyba że małżonek ma znaczny stopień niepełnosprawności a decyzje sko czy wyroki sądów zapadają dla każdej osoby indywidualnie tak jak napisała aśka35
i my to powinniśmy działać w oparciu o ustawę a nie o to co napisze nam sko albo o wyroki sądów
asiak

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x