Witam pomóżcie proszę. Pani do 30 czerwca 2013 roku pobierała u mnie świadczenie pielęgnacyjne na matkę, od 1 sierpnia 2013 do 30 września 2014 roku pani ma orzeczony na siebie znaczny stopień niepełnosprawności i za ww. okres wyrównanie nie przysługuje ( zgodnie z art. 17 pkt 4) tylko wyrównuję za lipiec 2013. Pani oświadczyła mi, żę dalej nie będzie się ubiegać o orzeczenie dla siebie. Czy ja dobrze myślę : gdyby ta pani złożyła wniosek np. 14 września , bo taki jest ostateczny termin na złożenie wniosków to na dzień złożenia nie przysługuje jej świadczenie ( orzeczenie do 30.09 ), pisze mi oświadczenie, że nie składu wniosku na orzeczenie dla siebie od 1 października 2014 to na dzień wydania decyzji moim zdaniem spełniła by warunki do przyznania ŚP. Proszę wypowiedzcie się co wy sądzicie o tym.
Miałam kilka takich przypadków.
Przyznałam od 01.07.2013 r. do ustalenia znacznego stopnia niepełn. (nie do dnia przyznania ZP) a dalej odmówiłam, w odwołaniu SKO utrzymało w mocy.
Czyli tak jak piszesz, ZDO tylko od 01.07.2013 r. do ustalenia znacznego stopnia niepełn., a dalej odmawiasz.