Przeszukiwałem forum i nie mogłem znaleźć odpowiedzi do mojej sytuacji
Babka złożyła wniosek, wysłałem pismo o dostarczeniu dokumentów. Minęło 7 dni od dostarczenia jej pisma. Mam zostawić wniosek bez rozpatrzenia? Ma ktoś wzór takiego postanowienia?
My piszemy zwykłe pismo- informację, że w związku z niezastosowaniem się do wezwania pozostawia się wniosek bez rozpatrzenia, ale równie dobrze można nic z tym nie robić, bo w wezwaniu jest napisane, że jak nie doniesie dokumentów to wniosek bez rozpatrzenia- wiem że inne ośrodki tak postępują.
Powiadomienie o pozostawieniu wniosku bez rozpatrzenia
Działając na podstawie art. 10 ust. 1, art. 19 ust. 2 ustawy z dnia 11 lutego 2016r. o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci (tekst jednolity Dz.U. z 2016r., poz. 195 z późn. zm.), powiadamiam Panią o pozostawieniu wniosku bez rozpatrzenia.
W dniu 10.05.2017r. złożyła Pani wniosek o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego na okres zasiłkowy 2016/2017 bez wymaganych dokumentów.
Pismem Nr ....................z dnia 17.05.2017r. została Pani wezwana do dostarczenia brakujących dokumentów w terminie 14 dni od otrzymania wezwania. Do dnia 01.06.2017r. nie dostarczyła Pani wszystkich wymaganych dokumentów niezbędnych do ustalenia prawidłowej sytuacji dochodowej rodziny. W związku z powyższym wniosek pozostaje bez rozpatrzenia.
Stosownie do art. 19 ust. 2 ustawy o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci – w przypadku gdy osoba złoży wniosek bez wymaganych dokumentów, podmiot realizujący świadczenie wychowawcze przyjmuje wniosek i wyznacza termin nie krótszy niż 14 dni i nie dłuższy niż 30 dni na uzupełnienie brakujących dokumentów. Niezastosowanie się do wezwania skutkuje pozostawieniem wniosku bez rozpatrzenia.
nowa11 pisze:my nic nie wysyłamy, skoro w wezwaniu jest napisane, że wniosek pozostaje bez rozpatrzenia.
KPA- postępowanie administracyjne ma co do zasady charakter pisemny. Tu nie ma wyjątku, stronę należy zawiadomić o pozostawieniu wniosku bez rozpatrzenia.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett