Witam, mam pytanie pracuje od roku w OPS jako pracownik socjalny, wcześniej pracowałam w DPs-ie ale jako opiekunka i teraz w tym Dps-ie jest wolne stanowisko pracownika socjalnego i nie wiem czy zrezygnować z pracy w OPS i przejść do dps może ktoś mi poradzi??????
Wiem tylko, że praca w ops bardzo mi odpowiada tylko jest problem, że kierownik psychicznie wykańcza swoim zachowaniem i z racji tego nie wiem czy przejść do dps gdzie znam wszystkim i wiem ,że praca wyglądała by spokojniej. I nie wiem też jak praca pracownika soc. w dpsie wygląda
Wiem tylko, że praca w ops bardzo mi odpowiada tylko jest problem, że kierownik psychicznie wykańcza swoim zachowaniem i z racji tego nie wiem czy przejść do dps gdzie znam wszystkim i wiem ,że praca wyglądała by spokojniej. I nie wiem też jak praca pracownika soc. w dpsie wygląda
Sprawdź więc jaki zakres obowiązków byś miała. Przypuszczam, że w DPS nie ma tego za dużo, a na pewno nie powinno się różnić wiele od tego co masz w OPS
Pozory mylą, w dpsie pracy moc, kto czego nie zdąży to dokładają pracownikowi socjalnemu, poza tym trzeba sie doszkalać i z kodeksu rodzinnego i z cywilnego i z wielu innych przepisów bo dzisiejsi podopieczni maja wiele skomplikowanych spraw osobistych, które trzeba rozwiazywać i prostować, jak nie oni to ich rodziny. Tej roboty nie mozna skończyć o 15, obciązenie psychiczne zostaje.Z problemami pracuje się przez całe 8 godzin, w pomocy środowiskowej wchodzisz na pół godziny, godzinę, zawsze możesz wyjść a jeżeki cię ktoś źle traktuje wezwać odpowiednie służby, w trudne środowisko możesz pójść nawet z policją. Do dpsu zanim policja przyjedzie bo coś się dzieje to albo zagrożenie minie albo inni pomogą delikwenta ujarzmić.Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma.
praca w ops jest na pewno o wiele ciekawsza, dodatkowy urlop, dodatek, większe mozliwości rozwoju i na pewno trzeba się znać na wielu ustawach itd. a w dps? szara monotonia- a wynagrodzenie pewnie też gorsze