Praca za granicą - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 03 sty 2017, 12:58

Pani bierze świadczenie na dwoje dzieci (kryterium dochodowe), syn w kwietniu kończy 18 lat. Pani zgłasza dnia 3 stycznia 2017 r. że od 2.01.2017 r. podjęła pracę na terenie Niemiec. Pani twierdzi, że będzie przekraczać, bo i dochody z pracy i stara się o kindergeld. Nie mam podstawy , aby wstrzymać jej wypłatę, powinnam według procedury wziąć oświadczenie że pracuje za granicą i umowę i przesłać wniosek z dokumnetacją , ale Pani obawia się że będzie miała dużo pieniędzy do zwrotu. Nie wiem, z koleżanką myślałyśmy żeby może Pani napisałaby na oświadczeniu , że chce uchylić decyzję na dzieci od 1 stycznia 2017 r. i może złożyć ponowny wniosek pod koniec miesiąca i przesłać to do ROPS no ale to też wyjdzie że jest ta praca od tego 2 stycznia i nie zgłosiła wcześniej. Jak myślicie co zrobić ? Jak ugryźć to? Liczę na pomoc :)
Gość

Napisano: 03 sty 2017, 13:06

Myślę, że uchylenie na prośbę klienta bez podawania przyczyny i sprawa zamknięta. I niech Pani sobie składa już w Niemczech, zresztą tak jak napisałeś/-aś że tam będzie się starać o kidergeld.
Gość

Napisano: 03 sty 2017, 15:04

Też z koleżanką doszłyśmy do wniosku że byłoby to najlepsze rozwiązanie ale strona nie jest do końca pewna czy rezygnować , chciałaby wstrzymać. To już jej decyzja teżnie będziemy jej czegoś narzucać
Gość

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x