praca za granicą a rodzicielskie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 28 lip 2016, 15:10

Dziewczyna ma umowę o pracę u niemieckiego pracodawcy. Mieszka i pracuje w Niemczech. Za miesiąc termin porodu. Przyszła dziś do nas pytać o świadczenie rodzicielskie i becik, bo z dniem porodu dostanie wypowiedzenie i w Niemczech nic nie będzie jej się należało i dlatego chce już tu wrócić i tu rodzić.

Co mam jej powiedzieć?
Czy faktycznie tam nie dostanie macierzyńskiego?
Powiedziała mi też od razu, że nie dostanie od lekarza zaświadczenia bo tam czegoś takiego nie ma, może tylko przynieść kartę ciąży, gdzie są zapisane terminy wizyt, oczywiście wszystko po niemiecku.
:?
katarzyna_nowa

Napisano: 28 lip 2016, 17:48

Jeśli urodzi w Polsce i w Niemczech nic jej nie będzie się należało, to przysługuje jej rodzicielskie.
Becikowego bez zaświadczenia od lekarza nie dostanie.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 29 lip 2016, 8:31

Ale czy ma mi dostarczyć jakieś dokumenty, żeby potwierdzić, że nie ma macierzyńskiego w Niemczech? Czy wystarczy jej jakieś oświadczenie?

Dziewczyna chyba sama do końca nie wie co i jak, bo mówiła też, że dostała jakieś pismo, że do 30 grudnia to jej coś wypłacą ale to nie jest macierzyński taki jak u nas.
Co o tym myślicie???
katarzyna_nowa

Napisano: 29 lip 2016, 10:57

To już ona musi wiedzieć, czy przysługuje jej coś za granicą, czy nie. Tobie wystarczy jej oświadczenie podpisane na wniosku.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x