Pracownia kulinarna - Ośrodki Wsparcia

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 06 cze 2016, 19:00

Witam, podczas jednego z licznych zebrań z rodzicami padła propozycja zapewnienia dwudaniowego obiadu uczestnikom z tzw catering a z pracowni kulinarnej drugiego śniadania, rodzice zapewnili że dopłacali by do posiłku a pozostałą część opłacał by ośrodek, koszty były by dość wysokie, jak zapewnienie ciepłego posiłku wygląda w Państwa ośrodku? czy oprócz pieniędzy na działalność ośrodka można starać się o dodatkowe środki? My przygotowujemy jeden ciepły posiłek a uczestnicy przynoszą sobie drugie śniadanie.

Pozdrawiam.
Joaśka 36

Napisano: 06 cze 2016, 21:07

Joaśka, jakie stanowisko zajmujesz w ŚDS, macie tam chyba kierownika albo księgową?

Co mówią przepisy prawa a konkretnie rozporządzenie o ŚDS?

§ 15. Dom umożliwia uczestnikom skierowanym na pobyt dzienny spozywanie gorącego posiłku, przyznanego w ramach zadania własnego gminy, o którym mowa w art. 17 ust. 1 pkt 3 i 14 ustawy, lub w ramach treningu kulinarnego.

Wyjścia masz 2 bo albo gorący posiłek czyli najpewniej obiad opłacany ze środków gminy którymi dysponentem jest OPS w ramach budżetu na dożywianie. To wymaga wniosku uczestnika o dożywianie zlozonego w OPS, wywiadu tak jak przy skierowaniu do SDS i potem decyzji przyznającej swiadczenie, czasem moze być ono odpłatne.
Tak jest u nas w ośrodkach. Zakaz finansowania tego ze środków dotacji od Wojewody, to złamanie dyscypliny finansów publicznych.

Natomiast trening kulinarny to u nas śniadania albo czasem desery - my kupujemy środki żywności.
Jesteście jednostką budżetową czy organizacją pozarządową?
Jeżeli j.b. nie wolno przyjmować Wam żadnych pieniężnych wpłat od rodziców ani uczestników, bo to są wtedy dochody budżetowe!
Macie przecież dotację na jednego uczestnika i z tego winno się utrzymywać ośrodek, w tym zapewnić środki na treningi. Nie znam skarbnika, który dołożyłby na takie cele.
el,le

Napisano: 06 cze 2016, 23:35

el,le
a tą żywność do pracowni kulinarnej kupujesZ z § 4210 czy § 4220??
Bronka

Napisano: 07 cze 2016, 18:37

z par. 4220 kupujemy

macie dostęp do:
Rachunkowość Budżetowa nr 19 / 2014 z 2014-10-05
Który paragraf jest właściwy do ujęcia wydatków na zakup artykułów spożywczych przeznaczonych na zajęcia kulinarne?

jesli nie, przeslę Wam mailem tylko podajcie namiary :)
el,le

Napisano: 07 cze 2016, 20:39

Dziękuje za odpowiedź,
zmieniają się osoby zarządzające Śds i są bardziej przychylne rodzicom pragnącym pełnego dwudaniowego obiadu, i szukają sposoby sfinansowania, na dzień dzisiejszy od wielu lat zapewniamy ciepły posiłek zgodnie z rozporządzeniem raz jest to zupa, innego dnia naleśniki, zapiekanki itp

Czasami dostajemy żywność z banku żywności jako darowiznę
Joaśka 36

Napisano: 14 cze 2016, 11:00

el,le

mam dostęp do tej rachunkowości, ale nigdzie nie widzę wyjaśnień.
Ja kupuję z § 4210 i w zeszłym roku miałam kontrole z UW i nikt mi niczego w tym temacie nie zakwestionował.

Byłam też w tym roku na szkoleniu, zapytałam o ten problem i polecono mi pozostać w § 4210. Im więcej drążę ten temat, tym coraz więcej mam wątpliwości.
Bronka

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x