SDS w strukturach GOPS-MOPS - Ośrodki Wsparcia

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 03 paź 2016, 20:38

Czy przeszliście już procedurę odłaczenie ŚDS ze struktur GOPS-MOPS ? Jak to zrobiliście i w jakich strukturach terez jesteście? Samodzielni-organizacja czy gmina?
Czy dotacja wystarcza na wszystko tj, pensje, opłaty zajęcia wszystko zgodnie z rozporzadzeniem.O ile dobrze się orientuję, to nowelizacja ustawy z 19 września o pomocy społecznej, pieczy zastępczej i samorzadzie wyklucza łaczenie przez gminę Osrodka wsparcia jakim jest SDS z ośrodkiem pomocy? wszystkie placówki tak funkcjonujace będą musiały się oddzielić chyba do 2019.
Jak to ma wyglądać, ktoś ,coś ......
jola11
Praktykant
Od: 03 paź 2016, 20:25
Zajmuję się:

Napisano: 05 paź 2016, 10:38

Tak, 4 lata temu :) jako samodzielna jednostka budżetowa.
Dotacja nie wystarczała na początku, teraz bywa różnie - ogrom pracy przed Wami jeśli macie się wydzielać.
leanne

Napisano: 20 mar 2017, 23:51

Nas też to czeka i... jesteśmy naprawdę zaniepokojeni. Skąd wziąć na to pieniądze? Dodatkowe etaty, zakup oprogramowania, ODO, wszystkie instrukcje i regulaminy. Po co wydawać kasę i rozwalać coś co dobrze funkcjonuje (i taniej). Kogo jeszcze to czeka? Co was niepokoi?
Parys
Praktykant
Od: 20 mar 2017, 23:42
Zajmuję się: ow

Napisano: 23 mar 2018, 13:57

Chcę odświeżyć temat - pytaniem.
Czy słyszeliście może o ŚDSach które po wydzieleniu korzystają z "centrum usług wspólnych" - tzn. kilka domów ma wspólna księgowość, kadry, płace? Rozważamy taka możliwość i chętnie nawiązalibyśmy kontakt z takimi jednostkami w poszukiwaniu "dobrych praktyk":)
Parys
Praktykant
Od: 20 mar 2017, 23:42
Zajmuję się: ow

Napisano: 29 mar 2018, 9:53

ja słyszałem, ale to nie jest podobno dopiero nowość, która dopiero co wchodzi na rynek?
maras
Praktykant
Od: 28 mar 2018, 14:26
Zajmuję się: Tworze strony internetowe

Napisano: 03 kwie 2018, 12:34

Tworzyliśmy nowy ŚDS w 2017 r. jako jednostkę budżetową. Jeśli pytasz o usługi wspólne to znalazłam funkcjonujące rozwiązanie dot. finansów. Na sprzęcie urzędu gminy pracownicy UG robią księgowość i wystawiają noty na sds. Niestety dla nas wpadłam na to zbyt późno, a koszty samego oprogramowania księgowego to ok. 20 000 + komputer i pok. księgowej... Zostaje dotacja na dostosowanie z urzędu wojewódzkiego. Powodzenia!
Bialka
Praktykant
Od: 05 lip 2017, 12:04
Zajmuję się: KDR

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x