pracownicy czy należy mi się rodzinne? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 07 paź 2014, 10:39

Jestem matką, (panna) mam pytanie czy do zasiłku rodzinnego wystarczy mi że mam postanowienie ,że sąd udzielił mi zabezpieczenia od ojca dziecka do czasu zakończenia postępowania w sprawie łożenia na utrzymanie dziecka kwotę 200,00zł.
JUSTYNA 95mama

Napisano: 07 paź 2014, 10:53

ja mam w aktach opinię ministerstwa, potwierdzającą, że możesz pobierać świadczenia rodzinne
anilak

Napisano: 07 paź 2014, 10:58

Wrzuć proszę ta opinię
elek

Napisano: 07 paź 2014, 11:20

Witam
Proszę o opinię prawną w następującej sprawie:
czy świadczenia rodzinne przysługują osobie samotnie wychowującej dzieci, jeśli nie posiada ona prawomocnego orzeczenia sądu zasądzającego alimenty, a jedynie postanowienie o zabezpieczeniu powództwa na czas trwania postępowania w sprawie alimentów?
W ustawie o pomocy osobom uprawnionym do alimentów w art. 15 ust. 4 pkt l lit d (Dz.U. z 2012 r. póz 1228) wyraźnie wskazano jako wymagany dokument m.in. "(...) odpis postanowienia sądu o zabezpieczeniu powództwa o alimenty (...)"
Natomiast w rozporządzeniu w sprawie sposobu i trybu postępowania w sprawach o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2013 r. póz. 3) znajduje się zapis, iż "do wniosku o zasiłek rodzinny należy dołączyć odpowiednio: (...)
h) odpis podlegającego wykonaniu orzeczenia sądu zasądzającego alimenty na rzecz osób w rodzinie lub poza rodziną lub odpis protokołu posiedzenia zawierającego treść ugody sądowej lub zapis zatwierdzonej przez sąd ugody zawartej przed mediatorem, zabowiązujących do alimentów na rzecz osób w rodzinie lub poza rodziną"
Ani w ustawie o świadczeniach rodzinnych, ani w rozporządzeniu w sprawie sposobu i trybu postępowania w sprawach o świadczenia rodzinne nie występuje zwrot "zabezpieczenie powództwa".
W związku z powyższym oraz w związku z rozbieżnymi informacjami otrzymywanymi na szkoleniach zwracam się z prośbą o zajęcie stanowiska w niniejszej sprawie.
Z poważaniem

MINISTERSTWO PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ
DEPARTAMENT POLITYKI RODZINNEJ
ul Nowogrodzka 1/3/5, 00-513 Warszawa, tel. +48 22 529 06 60, fax +48 22 529 06 61 www.mpips.gov.pl; E-Mail: [email protected]
DSR-IV-074-1463-1-MF/13 Warszawa, 3 stycznia 2014 r.

Odpowiadając na Pani list przekazany drogą elektroniczną w dniu 17 grudnia 2013 r., w sprawie świadczeń rodzinnych i świadczeń z funduszu alimentacyjnego, uprzejmie informuję:
Z art. 7 pkt 5 ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (j.t. Dz. U. z 2013 r., póz. 1457) wynika, że zasiłek rodzinny przysługuje osobie samotnie wychowującej dziecko, jeżeli zostało zasądzone świadczenie alimentacyjne na rzecz dziecka od jego rodzica. Warunek ten nie dotyczy sytuacji, w których:
- rodzice lub jedno z rodziców dziecka nie żyje,
- ojciec dziecka jest nieznany,
- powództwo o ustalenie świadczenia alimentacyjnego od drugiego z rodziców zostało
oddalone,
- sąd zobowiązał jednego z rodziców do ponoszenia całkowitych kosztów utrzymania
dziecka i nie zobowiązał drugiego z rodziców do świadczenia alimentacyjnego
na rzecz tego dziecka.
Zgodnie z § 2 pkt 5 lit. h rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 3 stycznia 2013 r. w sprawie sposobu i trybu postępowania w sprawach o świadczenia rodzinne (Dz. U. póz. 3) do wniosku o zasiłek rodzinny należy dołączyć odpis podlegającego wykonaniu orzeczenia sądu zasądzającego alimenty na rzecz osób w rodzime lub poza rodziną lub odpis protokołu posiedzenia zawierającego treść ugody sądowej, lub odpis zatwierdzonej przez sąd ugody zawartej przed mediatorem, zobowiązujących do alimentów na rzecz osób w rodzinie lub poza rodziną.
W opinii Departamentu Polityki Rodzinnej, postanowienie sądu o zabezpieczeniu
powództwa o alimenty jest orzeczeniem sądu zasądzającego alimenty w rozumieniu
§ 2 pkt 5 lit. h ww. rozporządzenia. Tym samym, zasiłek rodzinny przysługuje osobie
samotnie wychowującej dziecko, która posiada postanowienie sądu o zabezpieczeniu,
powództwa o alimenty na rzecz dziecka.

Naczelnik Wydziału Świadczeń Rodzinnych, Żłobków oraz Współpracy Międzynarodowej
Tomasz Wardach
anilak

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x