Rozwiedziona a koordynacja - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 07 paź 2014, 11:18

Co ja mam z tym zrobić. Przyznam, że nie miałam takiej sytuacji. Rozwiedziona chce złożyć wniosek o zas. rodzinny. Dziecko jest przy niej. Ale…. Były mąż pracuje za granicą. Ona twierdzi, że w takiej sytuacji były mąż będzie starał się tam o świadczenia rodzinne. Co ja mam robić? Podpowiedzcie proszę. Jeśli oni są po rozwodzie to mają zastosowanie przepisy o koordynacji? Jeśli tak to co mam robić? Przyjąć wniosek i wysłać do marszałka?
Leena

Napisano: 07 paź 2014, 11:33

mają zastosowanie
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 07 paź 2014, 12:32

czyli co... przyjmuję wniosek. Babka w składzie rodziny pisze siebie i dziecko. Dołącza wyrok sądu o rozwodzie, zaświadczenia o dochodach i wysyłam całość do marszałka. Dobrze myślę? Czy robię jeszcze coś innego? Czy występuję również do marszałka o ustalenie czy w sprawie mają zastosowanie przepisy o koordynacji? Były mąż wyjechał w czerwcu czyli po wydaniu decyzji na stary okres zasiłkowy?
Leena

Napisano: 07 paź 2014, 12:35

Jak im wyślesz wniosek to ustalą czy w sprawie mają zastosowanie przepisy. Dobrze by było, chociaż dołączyć oświadczenie strony w którym informuje, że mąż pracuje zagranicą, w jakim kraju i że będzie składał wniosek o świadczenia.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 07 paź 2014, 13:32

A co w sytuacji, gdy wnioskodawczyni, która jest po rozwodzie a były małżonek pracuje gdzieś za granica ale nie wiem dokładnie gdzie nie zna kraju a tym bardziej adresu. Nie ma obowiązku tego wiedzieć.
SABI

Napisano: 07 paź 2014, 13:33

to lejesz sprawę i krzyczysz na kobietę by nie opowiadała bzdur o pracy męża za granicą
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 07 paź 2014, 13:36

Niech napisze to co wie. ROPS powinien to ustalić jakoś, dla kobiety gra jest warta świeczki, bo w teorii jest coś takiego jak uwolnienie świadczeń, tzn. ona może w PL dostawać na to dziecko te świadczenia które on załatwi za granicą.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 16 paź 2018, 10:46

Mam taką sytuację
w zeszłym okresie zasiłkowym wysłałam wniosek o zasiłek rodzinny jeszcze do ROPS ( kobieta rozwiedziona, były partner praca za granicą)

w międzyczasie kobieta urodziła dziecko obecnemu partnerowi ( złozyła u nas wnioski o ZR, ŚR iitd)

w październiku wróciła mi decyzja odnośnie tamtego wniosku ze starego okresu zasiłkowego z zasiłku rodzinnego i tam nie w składzie rodziny i dochodzie uwzględnionego obecnego męża a także nowo urodzonego dziecka oraz uzysku ze świadczenia rodzicielskiego.
czy to ona miała obowiązek zgłosić zmianę składu rodziny do ROPS??? w tamtym czasie

W chwili obecnej wiem, że to ja mam taki obowiązek i przesłałam ksero całej dokumentacji u nas zebranej do UW :D

mam pytanie czy to jednak ja powinnam była zgłosić?
almi
Stażysta
Od: 20 mar 2017, 11:16
Zajmuję się: ŚW/ZR/FA

Napisano: 17 paź 2018, 10:18

Czy jak matka - panna składa mi na rodzinne na dwoje dzieci, na które ma alimenty a trzecie dziecko ma z innym i na to dziecko nie wnioskuje (nie ma zasądzonych alimentów) a ojciec tego trzeciego pracuje za granicą (niby nie żyją razem i w składzie rodziny nie podaje go) to też powinnam sprawdzić czy jest koordynacja???? Czy on może na swoje dziecko brać za granicą rodzinne?
jagoda2
Referent
Od: 08 sty 2015, 13:48
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x