Wg ustawy o pomocy społecznej w OPS nie może być mniej niż 3 pracowników socjalnych. Moje pytanie: czy może być dwóch pracowników i aspirant pracy socjalnej? Miał ktoś podobny problem?
Chyba nie.
U mnie było 2 pracowników socjalnych zatrudnionych na cały etat, a trzeci na 3/4 etatu. Teraz jest przyjęty nowy pracownik socjalny na cały etat i jest trzech pracowników socjalnych zatrudnionych na cały etat. Pracownik socjalny, który miał 3/4 etatu pracuje jako asystent rodziny. Taką decyzję podjęła kierowniczka mojego ośrodka, jak to jest do końca prawnie tego nie wiem.
3 pracowników socjalnych... to 3 pracowników socjalnych posiadających prawo do wykonywania zawodu zgodnie z ustawą. Aspirat pracy socjalnej nie posiada prawa tytułowania się "pracownikiem socjalnym" gdyz nie spełnia ustawowych wymogów. Zatem zatrudnienie 2 pracówników i asystenta nie jest jednoznaczne z zatrudnieniem 3 pracowników socjalnych. Kierownik, który w ten sposób omija przepisy postępuje niezgodnie z prawem delegując osobę nieposiadającą kwalifikacji do pracy jako pracownik socjalny.