pracownik sezonowy od lat a koordynacja do Ewalu, kb - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 30 sie 2017, 8:59

Witajcie mam problem i ne wiem od czego zacząć. Mam kobitkę która od lat pobiera fa, śr i od początku św. Aktualnie jest w nowym związku małżeńskim od marca 2015 roku od marca.Obecnie urodziła nowe dziecko i złożyła wniosek na becik , rodzicielskie i zmieniający rodzinne. No i niestety przepuściłam ja przez system a raczej jego i okazało się że wyszły mi dochody 2015 z zagranicy jego. Podczas wydawania dec. na rodzinne też 2015 we wrześniu 2016 nic nie wyszło . Wezwałam babkę i okazało się że od lat jej partner obecnie mąż wyjeżdza do Niemiec jako pracownik sezonowy . Są to wyjazdy od 15 maja do 15 lipca mniej więcej w takich okresach.Obecnie on oświadczył ,że też był ale wrócił i nie wyjeżdza . Rozumiem że skoro jest to mogłam wydać decyzję na becik i rodzicielskie. Ale teraz co z poprzednimi latami jak ona pobierała a on tam pracował. Czy wysyłam do rcps. Co w takiej sytuacji z funduszem bo to mnie nurtuje. On juz powiedział że nie dostarczy mi zaświadczenia za czerwiec choćby tego roku. Czego powinnyśmy żądać, jakie kroki poczynić wobec dalszych wypłat i dec zmieniajacych św i sr, fa
ab83
Podinspektor
Od: 12 paź 2015, 19:41
Zajmuję się:

Napisano: 30 sie 2017, 10:30

FA nie podlega koordynacji, wiec weryfikujesz ewentualnie prawo do FA w tych okresach kiedy gosc przebywal za granica...ale jesli byl tam 0d 15.05 do 15.07 to u mnie nie byloby czego doliczac:) czyli dochodu za czerwiec bym nie doliczala, bo od 16.07 i tak juz tego uzysku by nie bylo i swiadczenia za lipiec by przyslugiwaly... w kwiestii swiadczen rodzinnych i 500+ wyslalabym do ROPS zapytanie czy we wskazanych okresach zachodzila koordynacja - od gosica wzielabym oswiadczenie o okresach przebywania za granica i wykonywania tam pracy z informacja o pracodawcy i charakterze pracy
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x