praktyki dochód oraz ur dziecka - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 05 sie 2014, 10:59

Cześć, jestem świeża w świadczeniach i mam 2 pytania:
1: czy dziewczyna pełnoletnia która, praktyki miała ze szłkoły i dostała za nie jakieś grosze (nie są udokumentowane) ma mi napisać na oświadczeniu, brać je w ogóle pod uwagę?

I druga sprawa; dziewczyna (pełnoletnia) rodzi dziecko w lipcu, dziś jej matka która zasiłek pobiera na nią m.in. mi to zgłasza; w ustawie mam art że nie przysługuje o ile dziecko jest uprawnione do zasiłku na własne dziecko, ta nie jest póki co, nie wyszła też za mąż, wiem że będzie się starała na becikowe itd ale na razie nie mam żadnego oświadczenia ani nic; matka tylko zgłosiła że chce wstrzymania na nią wypłaty. No i co w tej syt mam zrobić? Kierowniczka kazała wstrzymać, zmienić decyzję (inne dziecko straci dodatek dot rodziny wielodzietnej). Nie wiem jaka jest podstawa prawna ;/

Proszę o pomoc!
ula11

Napisano: 05 sie 2014, 11:03

te nieudokumentowane grosze to była robota na czarno ?

pełnoletnia , która urodziła dziecko to raz, że wypada ze składu rodziny a dwa masz art. 7 pkt 4 .. uprawnienia ma od dnia porodu :)
i nie wstrzymujesz wypłatę tylko uchylasz świadczenia
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 05 sie 2014, 11:39

A, tzn że od dnia porodu JEST UPRAWNIONA a nie odkąd np ma decyzję czy coś, już rozumiem, dziękuję.
ula11

Napisano: 05 sie 2014, 11:51

Nie wiem właśnie jak to nazwać, matka przyszła składać wniosek i wspomniała o praktykach; wypytuję jak z płatnościami, a ona że to szefowa takie grosze dała jej córce,
(praktyki ze szkoły obowiązkowe)
ula11

Napisano: 05 sie 2014, 11:52

ula11 pisze:Nie wiem właśnie jak to nazwać, matka przyszła składać wniosek i wspomniała o praktykach; wypytuję jak z płatnościami, a ona że to szefowa takie grosze dała jej córce,
(praktyki ze szkoły obowiązkowe)
no bo nie raz praktyki są darmowe a nie raz uczeń podpisuje umowę o pracę
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x