Rolnicy chca zwracac ZDO - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 05 sie 2014, 11:33

Przyszło do mnie kilka osób i chca zwrócic ZDO za okres od lipca 2013 do chwili obecnej ponieważ zalezy im na pozostaniu w Krus. Tylko jak to ma technicznie wyglądać?

1. Czy wystarczy ze ja uchyle im decyzje np. od 1 sierpnia 2014 r. i oni tadecyzjaokażasie a Krusie i niebeda musieli oddawac tych w pieniedzy pobranych od lipca 2013 do chwili obecnej
2. Czy moze musza oddac pieniadze pobrane od lipca 2013 do chwili obecnej i wtedy zostana nadal w krusie.

Prawde mówiąc moim zdaniem bardziej pasuje pkt. 2 tylko na jakiej podstawie oni maja mi oddac te pieniądze i co z oswiadczeniem o odpow. karnej które składali?
mok

Napisano: 05 sie 2014, 11:35

Przepraszam za pisownie ale spacja cos mi słabo działa ostatnio :oops:
mok

Napisano: 05 sie 2014, 12:06

to zależy teraz od KRUSu. Jeżeli KRUSowi wystarczy, że bieżąco nie będą mieli świadczeń to - ok, uchylasz na bieżąco. Ale wątpię.
Bierzesz teraz nowe oświadczenia typu:
od .... prowadzę gospodarstwo rolne.
Jeżeli na bieżąco to uchylasz (bierz prośbę strony o uchylenie, będzie łatwiej)
Jeżeli wstecznie to:
pomyliłem się, jednak prowadzę gospodarstwo
Wtedy zrobisz wznowienie, uchylisz decyzję, wydasz nową odmowną, zrobisz NP i decyzje o zwrocie (od 01.07.2013)
Miłej zabawy
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 05 sie 2014, 15:36

jeśli krus zaspał co prawie dwa miesiące z informacją że nie będzie ubezpieczał rolników opiekunów to mógłby teraz łaskawie poczekać na zakończenie prac rządu w tej sprawie bo okaże się że jednak będą mogli być w krus i co wtedy?
Krzysiek22

Napisano: 05 sie 2014, 16:19

Po co wznowienie? Jest dość czasochłonne i pracochłonne.Wystarczy moim zdaniem 155 kpa na uchylenie decyzji na zdo w zakresie w jakim sobie strona życzy i jednocześnie powinna tez napisać, że wycofuje wniosek o zdo i dalej zwrot kasy przez stronę.
małkinia

Napisano: 06 sie 2014, 10:35

U mnie też chcą zwracać. Żeby było śmieszniej to dwie osoby wpłaciły już pieniądze na nasze konto i nawet nie raczyły nas o tym poinformować. Cholery idzie dostać z tymi zasiłkami.
Zoja

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x