Prawidłowe postepowanie - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 18 mar 2015, 13:13

Jestem na zastępstwie i dopiero wdrażam się w FA i mam kilka pytań:
1.mam teczkę dłużnika gdzie odbierał wcześniejsze przesyłki natomiast na ostatnich dwóch widnieje informacja że adresat się wyprowadził, brak informacji OWD o działaniach od danego okresu zas. czy ja mogę sama wystąpić do komornika o ustalenie adresu?? czy mogę nadal prowadzić postępowanie tj. wystawić UP i TW
2. Czy jeśli mam informacje USC że dany dłużnik nie posiada stałego ani czasowego miejsca zam. i nie odbiera korespondencji na adres ustalony przez komornika to wyznaczam mu kuratora do doręczeń przesyłek i czy mogę to zrobić tylko w przypadku naszych dłużników, czy obcych też
2. W zeszłym okresie zasiłkowym poprzedniczka nie wszystkim robiła UP i TW czy ja teraz mogę to zrobić??
3. jak powinnam księgować wpłaty od komornika podświetlać najstarsza decyzje o zwrocie czy tą z poprzedniego okresu zasiłkowego?

Bardzo proszę o opinie na szkolenie nie mam co liczyć , ustawa jest zagmatwana a w teczkach moich dłużników różne dziwne pisma.
VaVa

VAVA

Napisano: 18 mar 2015, 14:43

Proszę o pomoc mam straszne rozbieżności w teczkach nie wiem które rzeczy są dobre a które złe a zwłaszcza jak księgować zwroty niektórzy mają spłacane stare decyzje a niektórzy za poprzedni okres a wy jak to robicie?? rozumiem że jak dłużnik ma dec o rozłożeniu na raty to wiadomo jego bezpośrednie wpłaty idą na ta decyzję, US też przesyła pieniądze na konkretny TW a pozostałe wpłaty od komornika??? jak ksiegowac
VAVA

Napisano: 19 mar 2015, 11:33

spłaty dokonujemy począwszy od najwcześniejszych należności - takie jest stanowisko MPiPS, no chyba że wplata z US na konkretny tytuł
magdaa

Napisano: 19 mar 2015, 14:10

a jak księgujecie wpłaty od komornika na najstarszy okres czy na obecny ????
gops321

Napisano: 19 mar 2015, 14:34

wypowiedzcie się przecież każdy z was rozlicza wpłaty
gops321

Napisano: 19 mar 2015, 14:56

Dziękuje za odpowiedź a co z tymi kuratorami do doręczeń czy obcym dłużnikom mogę też takich ustalić?? a co robicie jeśli na zwrotnej przesyłce jest napisane że dłużnik się wyprowadził chodzi o obcego dłużnika czy mogę napisać do komornika o ustalenie adresu?
VAVA

Napisano: 19 mar 2015, 15:00

odpisz do OWW ze dłuznik wyprowadził się i ze nie jesteś OWD. i oni ustalają nowy organ właściwy dłużnika
gops321

Napisano: 19 mar 2015, 15:03

ale to ja jestem OWW dłużnik z innej gminy decyzji o zwrocie mi nie odebrał
VAVA

Napisano: 19 mar 2015, 15:21

skoro ty jest OWW do musisz wystapić do komornika o ustalenie nowego adresu
gops321

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x