Zwrot prawa jazdy- co byście zrobili - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 18 mar 2015, 14:17

Dłużnik dzwonił, że chce się starać o zwrot prawa jazdy.
Poinformował mnie, że zszedł się z żoną, razem z dziećmi(pełnoletnimi i nieletnią córką) mieszkają za granicą. FA nie jest obecnie wypłacany w tym okresie zasiłkowym.
Jak liczyć te 50%? powiedział, że u Komornika ma umorzone i myślałam, że w takim wypadku najwyżej oświadczenie tej byłej żony że otrzymywała na rękę alimenty na córkę, ale dzwoniłam do Komornika i dowiedziałam się że alimenty na córkę nie są umorzone a że nie płacił te 50% przez 6m-cy to znowu kropka. Widzicie jakieś wyjście z sytuacji- jak mu pomóc??
zadłużenie spłaca do nas w ratach.
Ala29

Napisano: 18 mar 2015, 14:18

a przystojny, ze chcesz mu pomagać?
Niech spełni podstawowe kryteria - płaci przez pół roku (albo spłaci całość) i po temacie.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 18 mar 2015, 14:21

hehe no niezbyt przystojny;-) chodzi o to, że jeśli one i tak są na jego utrzymaniu to ma chłop pecha;-( aha a całości nie spłaci bo z 3 dzieci przez jakieś 13 lat się tego sporo uzbierało;-)
Ala29

Napisano: 18 mar 2015, 14:47

Jeżeli ci nie udokumentuje (przekazy, wyciągi bankowe, komornik) że płacił przez ostatnie 6 miesięcy a z tego co piszesz nie ma możliwości żeby spłacił całość zadłużenia to grzecznie go pouczasz aby "zaczął" płacić w każdym kolejnym miesiącu przez pół roku i odpowiednio to dokumentował i wtedy dopiero do ciebie powinien się zgłosić. Poza tym nie ma powodu żeby dla dłużnika który nie płacił przez lata i nie przychodził na wywiady wymyślać na siłę sposoby pomocy.
G-j

Napisano: 18 mar 2015, 17:00

ostatnio na szkoleniu z Panią Maziarz wyszedł ciekawy temat:
zgodnie z ustawą oddajemy prawko jak płaci te 50 % lub stracił status dłużnika alimentacyjnego, a kto to dłużnik z ustawy?? zobowiązany do alimentów (nie do płacenia FA) i bezskuteczność musi być, a tutaj komornik umorzył sprawę!!
W tej sprawie obawiam się, że facet już nie jest dłużnikiem z definicji i trzeba mu oddać prawko, pomimo ogromnych długów wobec FA!!!
byliśmy w szoku po szkoleniu, ale podobno toczy się sprawa o spore odszkodowanie bo bezpodstawnie zatrzymujemy nadal prawko w sytuacji, gdy facet z definicji (nasza mądra ustawa!) nie jest już dłużnikiem.
wiki8

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x