Prawo do świadczenia z pomocy społecznej

Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Paragraf
Referent
Zajmuję się: PS/ŚW/FA/DM/ŚR
Kontakt:

Prawo do świadczenia z pomocy społecznej

Post autor: Paragraf »

Witam,
mam mały problem z podjęciem decyzji w sprawie przyznania świadczenia z pomocy społecznej ze względu na zaistniałe zdarzenie losowe (pożar kotłowni). Otóż z wnioskiem zwróciła się osoba nie będąca właścicielem nieruchomości. Właścicielem jest syn wnioskodawczyni zamieszkały w Anglii. Na syna jest zawarta polisa PZU. Budynek jest ubezpieczony. W mojej ocenie nie ma podstawy przyznania świadczenia z pomocy społecznej z dwóch powodów:
1) straty poniósł syn wnioskodawczyni, nieruchomość należy do syna wnioskodawczyni, a ten nie spełnia wymogów art. 5 pkt 1 ustawy o pomocy społecznej (nie przebywa na terytorium RP)
2) poszkodowany otrzyma odszkodowanie w ramach ubezpieczenia.
Decyzja odmowna?
Mogę się mylić, możesz mieć rację ;)
ttt
Podinspektor
Zajmuję się: pomoc społeczna
Kontakt:

Re: Prawo do świadczenia z pomocy społecznej

Post autor: ttt »

Odmawiaj,opisz to w uzasadnieniu. Dobrze by mieć jakieś dokumenty ,bo wiedzieć możesz pewne rzeczy od kogoś, ale to tylko wiedza.Pewnie się odwoła.
ttt
Podinspektor
Zajmuję się: pomoc społeczna
Kontakt:

Post autor: ttt »

Odmawiaj,opisz to w uzasadnieniu. Dobrze by mieć jakieś dokumenty ,bo wiedzieć możesz pewne rzeczy od kogoś, ale to tylko wiedza.Pewnie się odwoła.
bet2017
Stażysta
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Post autor: bet2017 »

Ja bym na początek odmówiła i czekała na rozstrzygnięcie SKO.
ODPOWIEDZ