Witam, mam taki problem. Dłużnik przyszedł z podaniem o zwrot prawa jazdy (chęć wyjazdu do pracy) - nie wypłacam już od września 2015r alimentów dla wierzycielki. Facet wpłacił jednorazowo ponad 50% zasądzonych alimentów w rozbiciu tej kwoty na 6 m-cy. Przeprowadziliśmy wywiad i złożył oświadczenie. Wspomnę o tym , że decyzja za uchylającego się była wydana w lipcu 2015r. (wydana wg Pana Mazurkiewicza jako nieważna bo zawierała w orzeczeniu czaso -okres czyli od 1 października 2014 do 30 września 2015). Czy teraz mogę wystąpić z wnioskiem do Starosty o zwrot prawa jazdy?
Żeby móc zwrócić prawo jazdy dłużnik musi albo spłacić całość zadłużenia, albo co miesiąc przez pół roku sumiennie wpłacać nie mniej niż 50% zasądzonej kwoty alimentów. Nie słyszałam jeszcze żeby jednorazowa wpłata załatwiała sprawę. Co z tego, że jest ona wysoka skoro w ustawie jest mowa :
6. Uchylenie decyzji o zatrzymaniu prawa jazdy następuje na wniosek organu właściwego dłużnika skierowanego do starosty, gdy:
1) ustanie przyczyna zatrzymania prawa jazdy, o której mowa w ust. 3, oraz dłużnik alimentacyjny przez okres ostatnich 6 miesięcy wywiązał się w każdym miesiącu ze zobowiązań alimentacyjnych w kwocie nie niższej niż 50% kwoty bieżąco ustalonych alimentów lub
2) nastąpi utrata statusu dłużnika alimentacyjnego.
Ja napisałam tylko raz o zwrot- był to przypadek gdy facet spłacił całe zadłużenie:)