Prawo jazdy - zaświadczenie lekarskie - Aktywny Samorząd

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 04 wrz 2020, 10:27

Przypomnijcie mi proszę, czy mogę rozliczyć fakturę za badania lekarskie?
PCPR-Trz
Awatar użytkownika
Referent
Od: 30 wrz 2016, 8:43
Zajmuję się:

Napisano: 04 wrz 2020, 10:39

Nie wiem czy mówimy o tych samych badaniach, ale w FAQ udostępnionym przez PFRON była taka interpretacja:

"Zgodnie z art. 11 ust. 1 ustawy o kierujących pojazdami, warunkiem uzyskania prawa jazdy jest m.in. uzyskanie orzeczenia lekarskiego o braku przeciwwskazań do kierowania pojazdem określonej kategorii. Wymaganie to dotyczy wszystkich kandydatów na kierowców, wobec tego Realizator programu nie musi tej kwestii weryfikować. Zatem złożenie do wniosku ww. zaświadczenia nie jest konieczne. Wymagania dotyczące ww. zaświadczenia są określone w przepisach ogólnych i dotyczą wszystkich kandydatów na kierowców, zatem ewentualny koszt także nie jest bezpośrednio związany z osobami niepełnosprawnymi i koszt nie jest kwalifikowalny w ramach programu."
Milosz90
Referent
Od: 06 mar 2020, 9:00
Zajmuję się: Dział rehabilitacji społecznej osób niepełnosprawnych - sprzęt rehabilitacyjny, przedmioty ortopedyczne i środki pomocnicze, Aktywny Samorząd

Napisano: 04 wrz 2020, 11:36

Dokładnie o to zaświadczenie mi chodziło. Właśnie za to badanie dołączył mi wnioskodawca fakturę i twierdził, że są to koszty związane z uzyskaniem prawa jazdy. Kojarzyłam, że niekoniecznie, dlatego potrzebowałam potwierdzenia. Bardzo dziękuję za pomoc.
PCPR-Trz
Awatar użytkownika
Referent
Od: 30 wrz 2016, 8:43
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x