Laptop i tablet - Aktywny Samorząd

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 08 wrz 2020, 9:14

W zadaniu B3 mam wniosek o dofinansowanie do laptopa i tabletu.
Osoba dorosła, pracująca. Uzasadnienia, że tablet jest mobilny - do rozkładu jazdy itp.
Przyznajecie dofinansowanie i do laptopa i do tabletu??
Bo rozumiem laptop i smartfon.
leon
Referent
Od: 06 lis 2017, 15:18
Zajmuję się: SO, WTZ, BA, Aktywny Samorząd

Napisano: 08 wrz 2020, 9:44

w uzasadnieniu niech napisze, że chodzi o wielkość ekranu, tablet ma większy wyświetlacz, a smartfon jest mniejszy. Dla osoby słabowidzącej ma to znaczenie aby widzieć ekran a nie przesuwać i powiększonej szukać treści.
cpr3
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 16:13
Zajmuję się: PS/WRiSPZ/obsługa

Napisano: 08 wrz 2020, 10:23

Ja mam dwa wnioski rodzeństwa dzieci w wieku szkoły podstawowej i wnioskują o laptopy+office, tablety i smartfony, i też nie wiem jak podejść co dać a co nie, na pewno skreślimy office, a co dalej, zastanawiam się, uzasadnienie piszą jak każdy same pierdy.
stokrotka75
Stażysta
Od: 20 mar 2020, 9:38
Zajmuję się: rozpatrywanie wniosków ze środków PFRON.

Napisano: 08 wrz 2020, 14:19

dlaczego skreśliliście office? A jak dziecko ma nauczyć się funkcji z microsoft office? Żaden darmowy program nie ma takich rozszerzeń jak MO, do tego jeżeli dziecko w ciągu 5 lat pójdzie do liceum to ma w PROGRAMIE NAUCZANIA ACCESSA. Jak dla mnie wyrzucenie MO z dofinansowania to zła wola dyrektora i pracowników, bark dostępu do edukacji na poziomie podstawowym.
cpr3
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 16:13
Zajmuję się: PS/WRiSPZ/obsługa

Napisano: 09 wrz 2020, 8:58

cpr3 pisze:
08 wrz 2020, 14:19
dlaczego skreśliliście office? A jak dziecko ma nauczyć się funkcji z microsoft office? Żaden darmowy program nie ma takich rozszerzeń jak MO, do tego jeżeli dziecko w ciągu 5 lat pójdzie do liceum to ma w PROGRAMIE NAUCZANIA ACCESSA. Jak dla mnie wyrzucenie MO z dofinansowania to zła wola dyrektora i pracowników, bark dostępu do edukacji na poziomie podstawowym.
taka jest decyzja informatyka, office nie mieści się w definicji sprzętu i oprogramowania specjalistycznego, i żadna zła wola ani dyrektora ani pracownika
stokrotka75
Stażysta

Napisano: 09 wrz 2020, 9:22

stokrotka75 pisze:
cpr3 pisze:
taka jest decyzja informatyka, office nie mieści się w definicji sprzętu i oprogramowania specjalistycznego, i żadna zła wola ani dyrektora ani pracownika
Laptop, tablet i smartfon też nie są sprzętami specjalistycznymi...(są w powszechnym użytku i ogólniedostępne) ani zwykły stacjonarny komputer ze zwykłą klawiaturą też nie jest sprzętem specjalistycznym. Zgodnie z definicją też nie powinniśmy dawać do tych sprzętów, tym bardziej ze względu na zapis w programie że ten sam sprzęt nie może być dofinansowany w ramach innych zadań (jakkolwiek to zinterpretować). A przecież dajemy do takich sprzętów w ramach AS bo program to dopuszcza, są na to interpretacje, więc nie rozumiem czemu oprogramowania nie można dać. My dajemy do MO. Naprawdę w sumie rzadko się zdarza, że ktoś wnioskuje o naprawdę specjalistyczny sprzęt, zazwyczaj to zwykłe komputery i telefony.
lena8
Referent
Od: 13 mar 2017, 13:25
Zajmuję się: PFRON

Napisano: 09 wrz 2020, 9:36

lena8 pisze:
09 wrz 2020, 9:22
stokrotka75 pisze:
cpr3 pisze:
Laptop, tablet i smartfon też nie są sprzętami specjalistycznymi...(są w powszechnym użytku i ogólniedostępne) ani zwykły stacjonarny komputer ze zwykłą klawiaturą też nie jest sprzętem specjalistycznym. Zgodnie z definicją też nie powinniśmy dawać do tych sprzętów, tym bardziej ze względu na zapis w programie że ten sam sprzęt nie może być dofinansowany w ramach innych zadań (jakkolwiek to zinterpretować). A przecież dajemy do takich sprzętów w ramach AS bo program to dopuszcza, są na to interpretacje, więc nie rozumiem czemu oprogramowania nie można dać. My dajemy do MO. Naprawdę w sumie rzadko się zdarza, że ktoś wnioskuje o naprawdę specjalistyczny sprzęt, zazwyczaj to zwykłe komputery i telefony.
Mam załączoną opinię informatyka do wniosku i nie dyskutuje :, pisze, że to nie jest specjalistyczne oprogramowanie i dla mnie to wystarczy, dyrektor też się zgada z taką formą rozpatrywania.
stokrotka75
Stażysta

Napisano: 09 wrz 2020, 11:57

lena8 pisze:
stokrotka75 pisze:
cpr3 pisze:
Zgadzam się z Tobą. Coraz rzadziej już widzimy specjalistyczny sprzęt. Chcą po prostu wypasione komputery, laptopy i telefony do górnej granicy dofinansowania.
leon
Referent
Od: 06 lis 2017, 15:18
Zajmuję się: SO, WTZ, BA, Aktywny Samorząd

Napisano: 09 wrz 2020, 12:34

leon pisze:
09 wrz 2020, 11:57
lena8 pisze:
stokrotka75 pisze:
cpr3 pisze:
Naprawdę w sumie rzadko się zdarza, że ktoś wnioskuje o naprawdę specjalistyczny sprzęt, zazwyczaj to zwykłe komputery i telefony.
Zgadzam się z Tobą. Coraz rzadziej już widzimy specjalistyczny sprzęt. Chcą po prostu wypasione komputery, laptopy i telefony do górnej granicy dofinansowania.
Potwierdzam. Sprzęty te często nie są konieczne ze względu na niepełnosprawność. Bardziej zgodnie z zasadą - dają bierz, tylko napisz kilka "mądrych zdań" (choć te uzasadnienia są też tragiczne. Nawet nie chcę myśleć o kontroli, która będzie sprawdzała wnioski pod kątem realizacji celów).
Matix
Stażysta
Od: 05 kwie 2017, 14:45
Zajmuję się: dofinansowania

Napisano: 15 wrz 2020, 9:47

stokrotka75 pisze:
09 wrz 2020, 8:58
cpr3 pisze:
Ja mam taką informację z PFRON odnośnie office:
"Departament ds. Programów Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych informuje, że W dokumentach programu „aktywny samorząd” nie zastosowano podziału na oprogramowanie ani sprzęt podstawowe i specjalistyczne. Nie ma też mowy o wymogu udzielania dofinansowania jedynie na sprzęt podstawowy w połączeniu ze sprzętem czy oprogramowaniem określanym czasami jako specjalistyczne.
głównym kryterium uznania kwalifikowalności danego kosztu są indywidualne i specyficzne dla danego rodzaju dysfunkcji – potrzeby związane z rehabilitacją zawodową i społeczną potencjalnego beneficjenta w odniesieniu do celów programu. Celem głównym programu jest wyeliminowanie lub zmniejszenie barier ograniczających uczestnictwo beneficjentów programu w życiu społecznym, zawodowym i w dostępie do edukacji, a w odniesieniu do Obszaru B - przygotowanie beneficjentów programu z zaburzeniami słuchu do pełnienia różnych ról społecznych poprzez umożliwienie im włączenia się do tworzącego się społeczeństwa informacyjnego. Najważniejsze są potrzeby wnioskodawcy i narzędzia, które umożliwią ich spełnienie (...)
Biorąc pod uwagę powyższe, jeżeli wnioskodawca właściwie uzasadni konieczność zakupu systemu operacyjnego Windows czy pakietu biurowego MS Office, to nie ma przeciwskazań do jego dofinansowania w ramach programu."
PCPR-DLN1
Stażysta
Od: 30 kwie 2020, 9:35
Zajmuję się: Dofinansowania PFRON.

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x