problem - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 03 sty 2014, 14:51

dziś kobieta zrezygnowała z wypłaty rodzinnego bo mąż wyjechzał od 1.01.2014 za granicę. Czy nadal mogę jej wypłacać świadczenie piel. i zas. piel. na dziecko?
~misia

Napisano: 03 sty 2014, 15:20

może KTOŚ pomóc?
~misia

Napisano: 03 sty 2014, 15:22

wszystko podlega koordynacji, wyślij doksy do ROPS.
~olala

Napisano: 03 sty 2014, 15:23

Sama piszesz że poinformowała o wyjeździe męża za granicę to musisz wszystko uchylić świadczenie pielęgnacyjne i zasiłek pielęgnacyjny też podlegają koordynacji

a znając życie pracuje już tam od paru miesięcy a więc spodziewaj się koordynacji
~aniela

Napisano: 03 sty 2014, 15:39

byli dziś u mnie razem. Nie wiem co zrobić żeby ich nie skrzywdzić. Narazie żyją tylko ze św. rodzinnych. on jutro jedzie do Włoch
~misia

Napisano: 03 sty 2014, 15:44

Daj oświadczenia do wypełnienia ( gdzie pracuje, gdzie mieszka za granicą) i wyślij zapytanie do ROPS czy zachodzi koordynacjia i od kiedy. Jak dostaniesz potwierdzenie, że zachodzi koordynacja to wtedy uchylasz od dnia kiedy zachodzi koordynacja i odsyłasz wnioski do ROPS w celu dalszego załatwienia. Świadczenie i zasiłek pielęgnacyjny nie są uzależnione od dochody ROPS przyzna, nie będą zwracać. Rodzinne możesz wstrzymać, bo tu liczony jest dochód.
~Nina

Napisano: 07 sty 2014, 12:45

OK. Wstrzymam samo rodzinne a w sprawie św. piel. i zas. piel. wystąpię do ROPS. Czy wysyłam też dokumenty czy tylko pismo z zapytaniem? Nigdy nie miałam takiej sytuacji
~misia

Napisano: 07 sty 2014, 14:10

może ELMEREK mi pomoże
~misia

Napisano: 07 sty 2014, 14:21

wstrzymujesz wypłatę wszystkich świadczeń informujesz o tym klienta, wysyłasz zapytanie do ROPS z wszystkimi możliwymi danymi dotyczącymi kraju, miejsca pracy, pracodawcy klienta, terminu rozpoczęcia pracy, jeżeli jest to nawet nr ubezpieczenia lub ksero legitymacji (ja każę klientowi pisać jak najwięcej danych) - czekasz na koordynację od kiedy Marszałek ustali, koordynację.
Jak ustali to uchylasz WszystkiE świadczenia od dnia koordynacji, jak decyzja się uprawomocni to wysyłasz komplet dokumentów wszystkich świadczeń (kopie potwierdzone za zgodność) do rozpatrzenia przez Marszałka.
Ja robię tak
Owszem Pielęgnacyjny i ŚP jest bez dochodu ale podlega koordynacji. (Becik tylko nie podlega) Twoja tylko będzie decyzja na 200,00
~nyta

Napisano: 07 sty 2014, 14:27

Masz może wzór takiego pisma?
~misia

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem